24. joulukuuta 2016

Mitäpä lahjaksi tulevalle sadolle? Kynsilaukan jouluaamun toivotut!

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Kysymys ei ole turhaan asetettu eikä se ole millään muotoa absurdi. Nimittäin katteen alla nukkuu suuri kansa joka nousee pinnalle mahdollisesti jo maaliskuun puolivälissä ja yltyy kauheaan kasvuun ihmisen sitä estämäti. Lannoitus on tehty ja viimeistään tulevan vuoden pääsiäisen korvilla on mahdollisen lisätypen aika. Nimittäin suuri on jytinä sille että tänä vuonna kaikki on aikasessa ja muutenkin ilmat ovat suotuisimmista suotuisimmat aina hamaan elokuuhun saakka jolloin on päivällä lämmintä ja yöllä viileän kuivaa.

Mutta jotain pitäisi keksiä jolla katteen alla nukkuvaa kansaa ilahduttaisi. Itse asiassa se onkin jo tiedossa, mutta nyansseista nyt vain keskustellaan. De Re Allii Sativi näet tutki asiaa jo tämän kuluvan kalenterivuoden keväällä ja esitteli tulokset tässä avauksessa.

Kyse on siis siitä että kasvit tarvitsevat kasvinarvoiseen elämäänsä musiikkia siinä missä ihmiset tarvitsevat sitä ihmisarvoiseen elämään. Niinpä on aiheellista mennä kynsilaukkapenkkien liepeille hyvän kaiuttimen kanssa ja soittaa älylaitteen kautta pieni talvikonsertti. Se lievittää kasvien stressiä varsinkin vanhan Suomen oloissa joissa kestävää pakkasjaksoa saadaan vielä odotella muutaman viikon ajan. Tämän De Re Alli Sativin MMXVI-vuoden joulukalenterin viimeisessä luukussa mietitään sitten sopivaa soittolistaa. Yksi on pidettävä kuitenkin joukosta ehdottomasti poissa ja se on tietenkin ”Kielon jäähyväiset.”

Pitkän harkinnan jälkeen on päädytty suosittelemaan seuraavaa soittolistaa. Jos lauluissa on uskonnollista motiivia niin se ei ole tarkoitus. On vain niin, että laulu tai instrumentaali on aina se mikä se on. Se voi toimia fiiliksen nostattajana ja rauhoittajana tietynlaisesta paatoksesta huolimatta. Mutta tässä sitä olisi:

Alkuun sopii hiljaiseksi herätteeksi ilman muuta Händelin Largo oopperasta Xerxses.

Hieman räväkämpi onkin sitten Sibeliuksen talvisesti keinuva Festivo antante. Tämä Oslon Filharmoonikkojen tulkinta Mariss Jansonsin johdolla on oivaa kamaa.

Fiona Applen tulkinta Beatles-kappaleesta ”Across the Universe” on vilahtanut täällä kerran aiemmminkn, mutta saa se vilahtaa uudelleenkin.

Sitten on aika antaa kyytiä kynsien sisällä oleville tuleville hedelmällisille lehdille Banglesin tahtiin. Tämä näiden Kalifornian devotskoiden Pittsburgin-tulkinta vuodelta 1986 on erinomaisen hyvä.

´Kantria pitää olla mukana ripaus ja siihen parhaiten säistä puhuva ”Four Strong Winds” ittensä Neil Youngin tulkitsemana on must.

Hiski Salomaan ”Talvella maa oli valkoinen”
on sopivan hallittua kakofoniaa, suorastaan nerokkaalla tavalla hallittu kokonaisuus joka on äänilannoitteena parhaasta päästä.

Pitkään harkittiin sitä kumpi saa esittää tämän laulun; Andrea vai Mirousia, mutta lopulta nainääni voitti ja tietenkin valinnassa painoi Andre Rieun johtaman orkesterin mestarillinen sointi. Siis Panis Angelicus. 

Lopuksi vielä brasilialainen versio kitarasaundilla katolilaisten käyttämästä jouluyön julistuksesta. Tästä keskusteltiin De Re Allii Sativin toimituksessa pitkään mutta lopulta toteamus oli savolaistyylinen ”haetanneeko tuo.” Kynsilaukkojen jouluaamun konsertti on syytä päättää tähän.De Re Allii Sativi toivottaa kaikille hyvää keskitalven rauhaa. Palaamme asiaan tammikuun ensimmäisenä päivänä MMXVII-vuonna ja tietenkin Almatyn ajan mukaan.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.