14. joulukuuta 2016

Mistäpä saisimme kunnon ruokaa?

 

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

4. Mooseksen kirja 11:4-5

”Israelilaisten mukana seuranneessa sekalaisessa väessä heräsi hillitön ruoanhimo. Israelilaiset itsekin rupesivat taas valittamaan ja sanoivat: "Olisipa meillä nyt kunnon ruokaa!  Muistattehan, miten Egyptissä saimme ilmaiseksi kalaa ja miten meillä oli kurkkua, vesimelonia, purjoa, sipulia ja valkosipulia!”

Tarkoitus ei ole nyt kirjoittaa saarnaa eikä kyllä hartauskirjoitustakaan. Eilinen kirjoitus kirvoitti kommentin jossa viitattiin tuohon edeltävään tekstiin joka on neljännessä Mooseksen kirjassa. Päivä on ollut luvalla sanoen pienoista suhinaa joten vielä ei ole päässyt syömään kunnon ruokaa. Kyllä nyt kelpaisi se mitä Mooseksen joukkokunta kaipasi autiomaassa. Ajatella nyt: kalaa, vesimelonia, purjoa, sipulia ja kynsilaukkaa! Eihän terveellisempää ruokaa maan päällä yksinkertaisesti ole eikä koskaan tulekaan. Tietysti sitten voi kysyä ainakin seuraavat kysymykset:


I Ai että millaista kalaa? 
II Millaista kynsilaukkaa?

Useimmilta löytyy kotoa noista viidestä kunnon ruuasta ainakin kalaa jossain muodossa, sipulia ja yhä enenevämmässä määrin myös kynsilaukkaa. Ikävä kyllä suurin osa meillä syötävästä kynsilaukasta on tuotettu Kiinassa. Näin on asian laita vielä pitkään. Egyptiläistä kynsilaukkaa näkee aika harvoin kaupoissamme ja silloinkin se on kuivaamatonta tuoretavaraa.

Mizrajimin maa, Egypti, oli tuhansia vuosi ennen ajanlaskua yltäkylläisyyden pesä mitä ruuantuotantoon tuli. Hellenistisellä ajalla maassa tuotettiin  valtaisia määriä viljaa. Kolme ohrasatoa ei ollut mitenkään tavaton asia vuodessa. Sipulia tuotettiin vanhojen jokilaaksojen kulttuureissa valtaisia määriä, ja nimenomaan eri sipulilajeja. Tavallinen sipuli kasvaa istukkaasta noissa oloissa valmiiksi ja tuleentuu parissa kuukaudessa. Sitä voitiin tuottaa valtaisia määriä. Kynsilaukka oli silloin kuten aina vaikeampi tapaus, mutta varmastikin suotuisan ilmaston Egypti ja Niilin suisto antoivat jo silloin mahdollisuuden tuottaa kaksi satoa vuodessa. Toisaalta kaksi satoa on tuossa sikäli harhaanjohtava ilmaus, että niissä olosuhteissa kynsilaukkaa voidaan istuttaa käytännöllisesti katsoen aina. Israelilaisten kaipaama kynsilaukka oli varmasti nykyisten artisokkien tai silverskinien kaukaisia esi-isiä. Vai onko asia sittenkään näin?

Että varttatuottava kynsilaukka olisi vain pohjoisten leveyksien kasvi on eräs itsepintaisesti elävä myytti täällä Suomessa. Teksasissa jonka pääkaupunki Dallas (32 N”) on käytännössä samalla leveysasteella kuin Egyptin Kairo (30 N”) kasvaa muutama kovavartinen kynsilaukka varsin hyvin. Kyseessä ovat marmoripurppurat Siperialainen ja Bogatyr. Molemmat tuottavat kunnon raapeja, Dallasin korkeudella, ja aivan erityisesti Siperialainen on kynsilaukka jota Texasilaiset kynsilaukan ystävät aivan erityisesti himoavat. Oletettavasti vaikerrus on sielläkin suuri: ”Mistä saisi kunnon kamaa.” Pitää myös muistaa, että ehkä maailman eniten kehuttu ja arvostettu kynsilaukka , Rocambole-kasvuryhmään kuuluva Spanish Roja, tunnetaan myös nimellä ”Egyptinkynsilaukka.” Otsikkokuvasta näkee kynsilaukan tuottaja osoitteen ja amerikkalaisen zip-koodin. Paikkakunta, Bangs Brownin kreivikunnassa,  jossa kynsilaukka on tuotettu sijaitsee keskellä Texasin osavaltiota eli samalla korkeudella kuin Egyptin Kairo ja Gizan pyramidit. Tarkat koordinaatit ovat 31°42′59″N 99°7′51″W.

Toki kynsilaukan viljely Texasissa vaatii paljon kovalla vaivalla hankittua viljelykokemusta, mutta ei pidä luulla että muinaisten kansojen viljelijät olivat kerrassaan tyhmiä. Egyptin pelloilla lainehti aikoinaan aivan varmasti kovavartisia lajikkeita. Siperialaisesta on vain sanottava että on suuri sääli että sitä ei arvosteta täällä Suomessa. Se on vain se vähäisempi ”Alexandra.” Se on läheisine lajike-tovereineen ehkä maailman sopeutuvin kynsilaukka joka rikkoo perinteisiä turhan ahtaasti vedettyjä luokituksia. Mutta tulee sekin päivä jolloin tuon jalon lajikkeen ”kärsivällisyys” palkitaan. Se on nyt Texasin keltaruusun paikka. Jos tämä pätkä on ollut täällä aikaisemminkin niin ei haittaa.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

2 kommenttia:

  1. Kreikkalainen kirjailija Herotodos kirjoitti siitä kuinka Egyptissä pyramidien rakentaja tekivät lakon, kun ruoka-annos ei sisältänyt sovittua määrää valkosipulia.
    Hain hakukoneella kuvaa pyramidin seinältä, jossa on kuvattu valkosipulia. En löytänyt. Jos muistan oikein niin ne ovat artisokkaa, mutta varmaan myös silloin tunnettiin kovavartinen valkosipuli.

    VastaaPoista
  2. minäkin etsin sitä kuvaa jossa oli olevinaan kasvustoa. jos kerran nykyään teksasissa voidaan viljellä kovavatsista menestyksellä niin kyllä vanhassa egyptissäkin voitiin.

    kova on ollut suosio, kulukki ja kysyntä entsinä aikioina kynsilaukalla kun sen puutteessa lakkoon ryhdyttiin.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.