Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Vanhassa Suomessa ensimmäiset versot on pilkottu ja syöty pastan ja Aura-juustomurujen kera. Kello kolistelee kolmessa Almatyssa jonka mukaan De Re Allii Sativi-blogi on kellotettu. Ilotulitukset ovat siellä jo kaiketi ohi ja edessä vuoden ensimmäisen päivät toimet kunhan aamu koittaa. Almaty elikkä se kaupunki joka meilläkin vielä tunnetaan paremmin ainakin vanhempien sukupolvien keskuudessa nimellä Alma-Ata on keskeisellä paikalla jossain siellä missä kynsilaukka on alunperin kasvanut. Almatyssä ei ole maailman kylmimmät talvet ja juuri nyt siellä on pari miinusastetta ja ilmankosteus on 80%. Tammikuun keskilämpötila pitemmällä tarkasteluvälillä on -4,7. Almatyn sää vastaa pitkälti samaa mitä Kazhakstanissa noin yleensä on. Suomalaiselle voi olla yllättävää se, että Almatyssa sataa kesä-elokuussa keskimäärin joka toinen päivä. Almaty on samalla levysasteella kuin Filaree Washingtonissa.
Juuri tätä kirjoitettaessa Okanoganin piirikunnassa jossa Filaree sijaitsee on pakkasta -6 selssiusta. Lunta on maassa kotitarpeiksi. Filaree ja sen naapuritilat, Omakin taajamassa on muitakin kynsilaukan viljelijöitä, eivät voi leuhkia sellaisilla pakkasilla joilla Vanhankin Suomen kynsilaukan viljelijöitä voidaan siunata, mutta siellä vallitsee kesäkuukausina yksi asiatila joka tekee tuosta laaksosta ehkä kaikista ihanteellisimman paikan kynsilaukan viljelylle koko maailmassa.
Tuo yksi asia on siinä, että siellä ei käytännössä sada lainkaan heinä-elokuussa ja ilman lämpötila on jatkuvasti helle-lukemissa päivällä ja yöt ovat kuivan viileitä. Kaman voi kuivata hangaarimaisissa suuleissa kattoon ripustettuna. Toki Filareen kynsilaukka ei taatusti ole yhtä maukasta kuin suomalainen koska kylmä talvi puuttuu. Kaiken lisäksi viljely on keinokastelun varassa. Filareen ja sen kumppaneiden etu on myös siinä, että siellä voi kasvattaa kaikkien kasvuryhmien lajikkeita; kreolejakin varsin hyvällä menestyksellä. Kreoleja on hankala kasvattaa Suomessa kaikista parhaimillakaan alueilla, suotuisan kesän vyöhykkeellä, Vanhassa Suomessa ja Läntisimmällä Uudellamaalla. Aurinkotunnit eivät riitä ja yksinkertaisesti sanoen täällä on liian kylmää.
Piti puhuman kirjastopenkistä ja niinhän sitten tehdäänkin. De Re Allii Sativin viljelmän kirjastopenkissä on nyt 105 lajiketta ja ensi syksynä on luvassa runsaasti uusia kynsilaukkoja lähinnä Euroopasta. Varsin helposti päästään kolkuttelemaan jo kahdensadan lajikkeen rajaa, mutta sanotaan nyt sitten että aivan varmasti 180.
Kynsilaukan kasvattamisen yksi suuri viehätys ovat eri kasvuryhmät ja lukuisat lajikkeet. Jokaisen kynsilaukan kasvattajan, harrastajan, vakavikon ja varsinaisen viljelijän tulisi pitää kirjasto-penkkiä. Mutta mikä sitten tekee kirjastopenkin? Mikä on vähimmäismäärä? Tehdäänpäs pieni hahmotelma ja aloitetaan kasvuryhmistä. Luonnollisestikin kuusi peruskasvuryhmää ovat:
— Aidot raitapurppurat ja marmori-, ja lasipurppurat.
— Rocambolet
— Posliinit
— Artisokat
— Turbaanit
— Silverskinit
— Muut erikoisemmat.
Noista kuudesta ryhmästä pitäisi saada 24 lajiketta jota voidaan pitää kirjastopenkin vähimmäis-vaatimuksena. Mutta mistä noita kaikkia sitten saa; siinäpä kysymys. Harrastajien yhteistyö on kaikkien tärkein asia vaiheessa jossa meillä ei ole Suomen Filareeta ja jos olisikin niin se on vielä varsin vaiheessaan.
Raitapurppuraa saa varmuudella ainakin yhdeltä Vanhan Suomen tuottajalta, mutta kyseinen lajike on juuri se joka tekee valkoiset wrapperit. Marmoripurppuroista varmin tapaus on tietenkin Siperialainen ja se riittää aluksi. Bauhausin valikoimissa oli viimä syksynä tsekkiläistä Unikat-lajiketta joka on todella hyvä Lasipurppura. Oikein käsiteltynä wrappereissa on todella platinaa, kultaa, hopeaa, kuparia ja tietenkin kaikista hienointa purppuraa. Niin ja tietenkin jotain lasimaista. Lasista hohdetta on myös kypsissä kynsissä. Unikat-lasipurppuraa kannattaa kasvattaa joulukuusenkoristeeksi.
Rocamboleja on liikkeellä ainakin kaksi eri lajiketta; tietenkin Iso venäläinen elikkä se josta tunentaan Alexandra-niminen kanta. Toinen hyvä valinta on ns. Etelä-Suomalainen jota kasvattaa Vanhassa Suomessa ainakin yksi viljelijä. Virosta saa helposti punaista venäläistä ja ukrainalaista Ljubashaa.
Posliineja kasvattaa tietämättään varsin moni. Zieimai tunkee puutarhoihin ja vallannee ykköslajikkeen aseman lähivuosina. Dukat ja Ornak ovat myös ns. must-lajikkeita.
Artisokista kasvuvarmin on Casablanca. Muita pakollisia ovat tietenkin Germidour ja Therador.
Turbaaneja on vaikea löytää ja ne vaativat vähän kärsivällisyyttä. Joillakin harrastajilla voi olla jaettavaa muille.
Silverskinejä näkee toreilla mutta kukaan noista myyjistä ei tiedä myymiensä lajikkeiden nimiä. Silverskinien arvo on pitkässä säilyvyydeessä ja siinä, että jo kahdesta raapista saa 6-8 varsin ytyistä isoa kynttä ruuanlaittoon ja loput pienemmät kynnet voi pistää ruukkuun ja multaan. De Re Allii Sativin kirjastopenkissä on tällä hetkellä kuusi Silverskiniä: ”Garcia,” Intialainen III; Intialainen ”III”; ”Laitila;” ”Japo” ja Isokääntä ”III.”
Harvinaisuuksia on sitten maailma väärällään, mutta viiden kuuden vuoden päästä saatavailla on Aasian purppuroita sun muita.
Mutta jos nyt lopuksi tehtäisiin tällainen hahmotelma aloittelevan kynsilaukkaajan kirjastopenkistä:
Aidot raitapurppurat: Verchaja mcara; Kolkjan purppura
Marmoripurppurat: Siperialainen
Lasipurppurat: Unikat
Rocambolet: Iso venäläinen; Etelä-Suomalainen; Punainen venäläinen; Ljubasha; Killarney Red
Posliinit: Zieimiai; Ornak; Dukat; Georgian Chrystal
Artisokat: Casablanca; Germidour; Therador;
Turbaanit: Dushanbe; Red Janice; ja ns. "Morado."
Silverskinit: Japo ja joku ihan ”mikä tahansa” torilta löytyvä.
Em. kuuden kasvuryhmän 24 lajiketta antavat jo varsin hyvä kuvan siitä mikä se kynsilaukka sitten ihan oikeasti on. 4 kynttä jokaista ja ollaankin jo 96 raapin sadossa. Maahan menee jonkin verran seuraavana syksynä, mutta syötävääkin riittää ja tietysti mikä parasta: kavereillekin riittää maisteltavaa. Ainahan kirjaston kokoa voi kasvattaa ja kun suosikki-lajikkeet löytyvät niin niitä voi tietysti kasvattaa enemmän.
Uudenvuodenyön tunnelmiin sopii hyvin alkuperäisen Baccaran ”The Devil sent You to Loredo.” Maria ja Mayte ovat kuin kaksi tanssivaa kreolia. 1970-luvulla vahvasti elänyt ja seuraavalla vuosikymmenellä maailmasta täysin tietoiseksi tullut ihminen muistaa kyllä nämä kaksi naista. He eivät oikein tulleet toimeen keskenään, ja toinen oli aina toisen kimpussa. Nyt kun tuota saksalaisissa uudenvuodenjuhlissa tehtyä taltiointia katselee uusilla silmillä niin ymmärtää kyllä miksi sitä nahinaa piisasi. Mutta eipä siitä sen enempää. Jokainen katselkoot videon muutaman kerran niin ymmärtää kyllä miksi toinen oli kateellinen toiselle. Toinen tanssii virheettömästi rytmissä ja pursuaa sietämättömän kevyttä elämäniloa, ja toinen on kuin totinen koivupökkelö. Vanha Suosikin-lukija 1970-luvulta tietää että Mayte oli aivan oikea baletti-tyttö nuorempana. Tästä iloa MMXVI-vuoden ensimmäiseen päivään.