29. toukokuuta 2016

Tapahtuu näinä päivinä — kuinka kynnet syntyvät.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Tai miten sen nyt ottaa! Talvi Filareen farmilla ja ylipäänsä Okanoganin piirikunnassa oli leuto ja kevät tuli todella aikaisin. Viimä päivinä Filareen kotosivuilla julkimoidussa kuva-esseessä julistetaan, että nyt on ”scape-time.” Elikkä jotkin lajikkeet tekevät jo vartta. Eivätkä vaan tee vaan ovat jo tehneet ja ilmeisesti varsi-satoa on jo myynnissä. Heinäkuun alussa Filareella on jo varmasti täysi tohina sadonkorjuun suhteen käynnissä, ellei peräti jo aikaisemminkin.

Itsellä tuli mieleen myös hyvän kevään jälkiseuraamukset. Kasvu toukokuussa on ollut vallan hirmuista kuten monta kertaa on jot tullut todettuakin. Otetaanpa jälleen puheeksi Iso venäläinen. Joissakin yksittäisissä kasveissa on jo 9 lehteä, ja nyt liikutaan jo maksimirajoissa. Kymmenes lehti voi olla jo kukkavarsi. Jos kesäkuussa riittää lämmintä niin on ihan mahdollista, että tuon muunnoksen sadonkorjuu täytyy meidänkin leveysasteilla tehdä jo heinäkuun 12-13 päivä. Muut tulevat siitä viikon verran jäljessä. Iso venäläinen sai osan hyvästä maasta ja kasvua on riittänyt. Ja jos lasketaan aikaa lokakuun kymmenennestä niin ”laskettu aika” on hyvinkin 12 heinäkuuta, yhdeksän kuukautta on täynnä. Kun kuusi ylintä lehteä ovat vielä pääsääntöisesti vihreitä on katsottava muutaman raapin kehitysaste ja tehtävä johtopäätökset. Tuossa vaiheessa ollaan vielä nelisen viikkoa jäljessä Filareen ajanlaskua. Ei tässä muuta voi sanoa kuin että onhan tuo kevättä pidellyt. Vaan entäs meillä, isoissa venäläisissä on siis jo todellakin yhdeksän lehteä!

Näinä päivänä todellakin tapahtuu maan alla. Kynsien aihiot ovat valmiina hedelmällisten lehtien tyvissä. Joka raaskii ottaa maasta yhden kasvin ja avaa sen asianmukaisesti saa kyllä mielenrauhan. Talvivalkosipuli sai viimä talvena todella kovan käsittelyn ja mikä on sproutannut on todella laadukasta kamaa.

Kynsilaukkaan liitty paljon myytejä ja yksinkertaisesti perusasioiden tuntemattomuudesta johtuvia harhaluuloja. Kynsien muodostuminen on ehkäpä suurin myytti mitä on olemassa, nimittäin myytti siitä, että kynsi jotenkin jakautuisi. Otetaanpa käyttöön roomalaiset jotta pääsemme nopeasti asian ytimeen.

I Kynsi on kynsilaukan varastoyksikkö ja se sisältää informaation uuden kasvin tuottamiseen.

II Valmiissa ja kypsässä kynnessä on sisällä kasvuaihe. Muu kynsi on pääasiassa ensi kasvuun tarvittava energiavarasto.

III Että kynsi tuottaa uuden kasvin pitää kynnen pohjan jäädä vahingoittumaksi.

IV Että kynsi tekee kasvin ja raapin vaatii kunnollisen kylmäkäsittelyn. Että kasviin tulee fertiilejä lehtiä jotka tuottavat uusia kynsiä tarkoittaa juuri tätä.

V Kynnen sisällä on sprouttilehti ja sen sisällä muutaman uuden varsinaisen lehden aihiot kuten otsikkokuvastakin näkee.  Kun kasvi on sproutannut ja tuottanut muutaman kunnon lehden on vanha kynsi ”sulanut” pois. Sen energia on käytetty loppuun ja se se yksinkertaisesti tulee liiskaksi ja hajoaa luovuttaen kaikki ravinteensa.

VI Kasvi tekee viherkoneen eli kasvaa tarpeeksi suureksi, ja sitten se alkaa jo miettimään ikuisuus-kysymyksiä. Jos kylmäkäsittely on onnistunut niin muutaman lehden tyveen muodostuu pieniä silmuja, uusien kynsien alkuja. Viimeisten lehtien kasvettua ja kasvumaan typen tultua käytetyksi alkaa raapin kasvu. Pikkuruiset kynnet lähteävät kasvuun.

Lyhyesti siis sanottuna kynsi ei jakaudu eikä sooloraapikaan, vaan kynnen sisällä oleva ensilehti lähtee kasvamaan ja sen sisällä olevat lehdet sen jälkeen. Kasvi on tehnyt talven korvilla istutetuksi tultuaan juuret ja jos maassa on hyvää typpeä ja se saa runsaasti vettä niin voi olla mahdollista, että jo toukokuun lopulla juuressa on hyvät kynsien aihiot. Käytännössä vanha siemen kuolee luovuttaen kaiken energiansa uudistumiseen.

De Re Allii Sativi-BLOGI siirtyy tänään myös Youtube-aikaan. TÄSTÄ LINKISTÄ pääsee tätä avausta tukevaan elokuvaan. Tätä avausta tukee siis pieni elokuvan-poikanen. Tarkoitus ei ole tehdä sellaista jokaiseen avaukseen vaan silloin tällöin. Tietysti tarkoituksena olisi tehdä kunnolliset lajikekuvaukset ihan oikean elävän kuvan muotoon.  Kynsilaukkaa, kissoja ja ihmisiä, sitä on De, Re Allii Sativi.

”Koirat haukkuu mutta karavaani se vain kulkee. Kissat maukuu ja kynsilaukka se vain kasvaa. Molempia ihmettelee ihmislapsi. Hyötynsä kullakin.”

https://www.youtube.com/watch?v=Fm8W2SuKyA8

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

2 kommenttia:

  1. Tuo kynsien aihion kehittymisen ajankohta on ollut pohdinnan alla jo kauan. Kynsilaukka kasvattaa ensin naatin täyteen kokoon ja sen jälkeen kynnet ( itusilmut ) aloittavat kasvamisen. Eli missä vaiheessa kynsien alkiot muodostuvat. Se voi tapahtua hyvinkin nopeasti naatin kasvun päätyttyä tai sittten naatin kasvun loppuvaiheessa. Kynsien kasvun alkamisella on merkitystä lisälannoittamisen tarpeen ajankohtaan. Se on tapahduttava ennen kuin kynnet aloittavat kasvamisen. Toisaalta mikäli on tarvetta lisäravinteisiin niin viimeisin ajankohta on naatinkasvun loppuvaiheessa. Syksyllä istututetut valkosipulit vaativat keväällä starttitypen ja tuo kasvukauden lisälannoittaminen onkin sitten harkinnassa pitääkö vai eikö tarvitse kasvukaudella sitä tehdä.

    VastaaPoista
  2. terve taas kalevi ja kiitos näistä kommenteista. kommentit ovat ylennsä kaikenlaisen bloggauksen parasta antia. ensi keväänä pitää dokumentoida tuota kynsien syntymistä vähän paremmin ja eri muunnoksilla. nyt ei raaski ottaa enempää vaikka maassa on noin 2150 hyvässä kasvussa olevaa kasvia. tuo germidour jonka avasin on viherkoneensa kasvun suhteen varmasti viimeisen neljänneksensä vaiheessa elikkä lähellä loppuansa. täällä on todella ollut super-toukokuu kaikin puolin ja sadonkorjuu alkaa heinäkuun puolivälissä. germidour on aikainen kaveri muutenkin.

    korjuussa noudatan nyt sellaista periaatetta että tarkkailen raapien kasvukokoa ja elävien lehtien määrää. kun kasvi on tuottanut määräkokoisen raapin ja siinä on jäljellä 5-6 tervettä ja pääsääntään kellastumatonta lehteä niin on aika sadonkorjuun. 1 lehti menee heti sadonkorjuun jälkeen poistoon ja esikuvauksen jälkeen toinen ja raapin luovutuskuntoon saattamisen jälkeen vielä 1-2 lehteä. sitten onkin jäljellä enää kaksi tai kolme wrapperia eli varastointiin kelpaavaa lehteä. käsityötä se vaatii ja jos joku luulee koneellistavansa homman niin siinä erehtyy. tietysti pehmeäkätinen ja ympäri vuorokauden huhkiva robotti olisi kova sana. se kuorisi ensi vaiheessa kolmessa minuutissa kuudesta kasvista ensimmäisen lehden pois ja tekisi nätin sidoksen nipuiksi. tunnissa se käsittelisi 120 kasvia ja vuorokaudessa päästäisiin lukemaan 2880. tosin tuollaisen robotin hinta olisi melkoinen. ihmisten tekemä käsityö on aina parempi vaihtoehto ja tekijöitä aina löytyy.

    tuossa kun olen nyt lueskellut chester aaronin kirjaa "garlic is life - memoirs with recipes" havahtuin ajatukseen ruiskutettavasta lannoitteesta. siis kasvin lehdille ruiskutetaan "mineraaleja sisältävää kala-emulsiota." kyse on jo varttuneelle kasville annettavasta typpipitoisesta lisälannoitteesta. itse annoin lisätyppeä kasveille voitonpäivän tietämillä. ruiskutettavan lisätypen pitäisi olla nopeasti hyödynnttävää nitraatti-typpeä. no ehkä ensi vuonna sitten kokeillaan tuotakin.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.