Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Heinäkuusta on yksi kolmannes mennyt ja kynsilaukan sadonkorjuu taikavuonna 2016 on alkanut. Artisokat ovat korjuukypsiä ja kovavartiset kasvuryhmät useimpine muunnoksineen tuleentuvat näinä päivinä. On aika tehdä monenlaisia havaintoja ja joka viihtyy pelloilla voi oppia paljonkin. Lehtien kellastuminen etenee päivä päivältä ja kysmys kuuluu yksinkertaisesti ”koska sen voi aloittaa?” Otsikkokuvan Iso venäläinen on penkkinsä keskisuurten ja suurimpien yksilöiden välimaastosta mitä kokoon tulee. Kuvan yksilö on sellainen yksilö jonka kukkavarsi on leikattu.
Kaikki havainnot eri kasvuryhmien suhteen tukevat viime syksyn havaintoja. Tärkein havainto on se mitä ylempi kuva viestittää. Siinä näemme pari päivää useimpia tovereitaan aikaisemmin tuleentuneen Dukat-muunnoksen yksilön josta kukkavarsi leikattiin kesäkuun puolivälissä leikkaamattoman lajitoverin seurassa. Leikkaamaton yksilö on kaukana tuleentumisesta. Havainto ja hypoteesi viime syksyn pohjalta oli siis seuraava:
”Mitä pitempään kasvi säilyy vahigoittumattoma, sitä pitempään tuleetumista saa odottaa.”
Siis ”vahingoittumatta.” Kukkavarren leikkaaminen on aina kasvin vahingoittamista. Vahingoittumattoman kasvin myöhemmin korjattava raapi säilyy myös pitempään ja tämä pätee myös Rocambole-kasvuryhmän suhteen. Asiasta kirjoitti, kuten aiemminkin on täällä todettu, jo vuonna 1991 Ron L. Engeland kirjassaan ”Growing Great Garlic.” Toinen viime syksyn havainto oli siinä, että leikkaamattomat Isot venäläiset kasvuryhmästä Rocambole eivät hävinneet koossaan leikatuille yksilöille yhtään. Itse asiassa ne olivat kymmenisen grammaa suurempia painoltaan lähennellen sataakuuttakymmentä grammaa. Mutta ettei joku innostuisi liikaa pitää todeta sekin että ne kasvoivat sellaisessa penkissä jonka maa-aines oli suorastaan ylirikastettu orgaanisilla herkuilla, biohiilellä ja muilla herkuilla.
Samanlainen penkki, koe ja risteytystarkoituksessa perustettu on tällä hetkellä avaralla ja aurinkoisella paikalla. Valehteluun syyllistymättä voi todeta että siellä paksuimmat kukkavarret Isoissa Venäläisissä ovat tyvestään puolen tuuman paksuisia ja reilumminkin, sanotaan nyt halkaisijaltaan neljäntoista millin vahvuisia. Elikkä jolla on mahdollisuus perustaa avaralle ja aurinkoiselle paikalle penkki jossa on kolmasosa vielä rehevää hevosenlantaa, kolmasosa hiekkaa ja kolmasosa kompostimultaa ja sekaan litra biohiiltä neliömetrille tekee kateutta herättävän ja suorastaan kauhistuttavan kynsilaukka-teon josta tieto leviää kulovalean tavoin. Pahimmassa tapauksessa saat syytteet noituudesta. Ihanteelliselta juoksupenkkimetriltä (leveys 60) johon laitetaan 24 kappaletta painoltaan 18 grammaista hyvistä raapeista saatua kynttä saadaan satoa suhteessa 1:9. 432 grammaa kynsiä tuottaa silloin siis 3888 grammaa satoa. Yli neljän kilon sato juoksupenkki-metriä kohden on toki myös mahdollista. Ja kyse on leikkaamattomista kasveista jotka säilyvät pääsiäiseen saakka. Ja tietenkin muunnos on Iso venäläinen. Iso venäläinen tekee yleensä kuusi kynttä ja lisäysmateriaali saadaan painoltaan noin reilun sadan gramman raapista. Mutta sellainen raapihan on vasta hieman keskikokoa pienempi…
Varsinaista sadonkorjuuta odotellessa nouseva roippeet suureen arvoon. Roippeethan ovat niitä raapeja jotka saadaan etuajassa tuleentuneista ja vahingoittuneista kasveista. Roippeet voi kuivattaa vähän arhäkämmällä aikataululla. Aivan kypsää ja täyskuranttia tavaraahan näin ei saada mutta kyllä ne kasvattajalle kelpaavat. Maussa ei ole mitään vikaa. Talvea voi odottaa vähän vaatimattomam-mankin kaman kanssa. Lumien tultua pääsee kasvattajakin syömään omatarve-varastosta kypsää kamaa. Ylhäällä olevassa kuvassa roippeina todella pieneksi jäänyt Iso venäläinen, viisi pienehköä Marmorista raitapurppuraa ja yksi Posliini.
Tämä päivä näytti myös sen kuinka nauriit voivat itää viidessä vuorikaudessa kun ne kylvetään sydänsuven aikaan ja uuden kuun alkupäivinä. Nauriita voi tällaisena taikavuonna kylvää siihen mistä varhaimmat kynsilaukat on jo korjattu. Jotenkin vain tulee mieleen, että tämä taikavuosi ei näytä tehneen hyvää Artisokka-kasvuryhmän kynsilaukoille. Lämmintä on ollut mutta välillä viileääkin. Artisokka tarvitsee varmasti ihan toscanan kevään kasvaakseen tasaisesti ja tuottaakseen suuria ja kauniita raapeja. Tänä vuonna Theradorit jäivät pienemmiksi kuin vuosi sitten. Mutta ehkä ensi vuonna sitten.
https://www.youtube.com/watch?v=5s410eO61EA
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Terve, kaivoin tänään New Siperian juurelta multaa nähdäkseni mitä siellätä on tulossa. Sipuliosa on alkanut muodostumaan ja oli noin luumun kokoinen. Kynsien aihiot eivät vielä ole näkyvissä. Tässä laikkeessa valmiin sipulin kynnet kuultavat kuin nyrkin rystysten kohoumat. Meillä menee tuonne heinäkuun lopuun - elokuun alkuun kunnes pääsemme korjaamaan satoa. Merkitsin lahjapakkauksen käärenauhoilla kuusi sipulia, joista on tarkoitus kokeilla kukkien tuottoa. Merkit ovat tarpeen, ettei Heini katko niitä sipulimaata huoltaessaan. Keväällä istutetut Isokäännän kannan kynsilaukat ovat pieniä ja niistä valitsen parhaat seuraavan kesän siemeniksi. Kenellä on tästä kannasta kelvollista siemensipulia pääsee kohtuulliseen satoon tältä kesältä. Reilusti olemme kesän etenemisessä Auraa jäljessä.
VastaaPoistakiitos vaan taas kommentista kalevi. kyllä tuosta vielä kuukausi menee mutta lopputulos on yhtä varma kuin ennnekin. olisi milenkiintoista nähdä tuokin muunnos. mahtaako olla marmorinen raitapurppura vai posliini?
VastaaPoistatäälläkin odottelen kovasti että kukinnot avautuvat ja päästään kokeilemaan onnistuuko siemenen tuottaminen. elokuu saisi olla lämmin sen suhteen.
minullakin on ns. "isokäännän kantaa." itse asiassa sain näytteitä tuosta kannasta neljän raapin verran. ne kaiki olivat eri muunnosta ja kovin mielenkiintoisen olosisia kaikki. ne ovat koekasvatuksessa ja syksy kertoo paljon. niistä neljästä kaksi oli artisokkia ja kaksi hopeakuoria.
no onhan tuota etäisyyttäkin vanhan uomen ja pohjois-karelian välillä. mutta kaiken takana on hyvä toukokuu. ja tietenkin se, että poisitin talvikatteen penkeistä jo huhtikuun alussa.