3. heinäkuuta 2016

Germidour — sinä aikainen!

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Tänä taikakesänä kaikki kasvaa niin nopeasti. Kaikesta on kiittäminen lämmintä toukokuuta jolloin kynsilaukan viherkone kasvoi nopeasti rehevään mittaansa. Artisokat ovat aikainen kasvuryhmä ja niin on myös yksi sen laadukas edustaja Germidour. Germidouria meni maahan kahdessa vaiheessa ja kahtalainen oli myös sen alkuperä. Isompi erä, ulkomaista alkuperää, osoitti tuleentumisen merkkejä jo juhannusviikonloppuna ja tänään piti tehdä päätös. Päätöstä edesauttoi se, että jostain pitää saada vähän kasvualaa Remes-kaskinauriille jonka siemenet saatiin tuotettua varsin suurella vaivalla viimä vuonna. Vuoden 2015 lähiseudulla kasvanut satsi sai jäädä suurimalta osin maahan ja sieltä onkin luvassa varsin suuria raapeja. Tänään nostetuista ja esikäsitellyistä raapeista suurimmat olivat läpimitaltaan kaksi ja puoli tuumaa. Otsikkokuvan raapeista otetaan syksyllä 75 parasta ja tasakoisinta kynttä lisäysmateriaaliksi. Roippeiksikin jäi tässä vaiheessa muutamia raapeja ja niistä on hyvä valmistaa vaikkapa herkullista kynsilaukkavoita. Nimittäin tuore artisokka on hyvin mehukas ja siksi juuri ihanteellinen kynsilaukkavoihin. Väkevyydeltään Germidour ei ole maultaan mitenkään vahva, mutta mitään kasvuryhmää eikä ”vähäisintäkään” muunnosta saa ylenkatsoa. Sehän olisi suoranaista kiusaamista.


Germidour on varsinainen velho mitä kasvuun tulee. Nythän oli oikein hyvä kasvuvuosi ja se kaikkien aikojen toukokuu. Ensimmäisenä maahan menneet Germidourit, siis tänään nostetut, olivat hyvällä kasvulla jo maaliskuun lopulla pääsiäisviikolla. Sen versot olivat tunkeneet läpi routaisen kerroksen talvikatteen alla. Hennon vihreänä se varttui kesäkuulle ja saapui sadonkorjuupäiväänsä heinäkuun kolmantena. Mutta millainen kasvu? Yhteen penkin lohkoon mahtui neljää erilaista kasvutyyliä:

I Lähinnä normaali eli varressa ei itusilmutaskua eikä kukkavartta. Kasvin maanpäällisen osan väri aika tavalla yhtenäinen.

II Itusilmutasku räjähtää ulos varresta aivan maanpinnan yläpuolella. Kasvin maanpäällisessä osassa suuri kirjo erilaisia vihreitä sävyjä.

III Itusilmutasku tulee ulos kavin maanpäällisen osan varresta noin 30 senttiä maanpinnan yläpuolelta. Värikirjo edellistä pienempi.

IV Kasvi kasvaa ”jossain määrin rottinkimaisesti” muistuttaen kovavartista talvikynsilaukkaa tehden kukkavarren, joka ei kuitenkaan liene lisääntymisenkelpoinen eli manipuloitaessa oikeaa kynsilaukan siementä tuottava. Kasvin maanpäällisen osan osan väri aika tavalla yhtenäinen.


Siis nuo kaikki yhden kasvuryhmän muunnoksen (”Lajikkeen.”) em. kasvutyypit löytyvät penkistä johon laitettiin 91 kynttä.

Kokoa raapeihin olisi ehkä odottanut enemmän, mutta toinen lohko on paljon lupaavampi. Nythän tuli korjuuseen sellainen linja jonka alkuperä juontaa meiltä noin 1500 kilometriä etelään; syksyllä 2015 maahan menneet kynnet tulivat raapeista jotka tulivat korjuukypsiksi todennäköisesti jossain Keski-Euroopassa heinäkuun 2015 alussa. Tässä vaiheessa näyttää siltä että lähiseudulla vuonna 2015 korjatun sadon kynnet tuottavat suurempia raapeja. Kasvien viherkonekin on noin 40 prosenttia suurempi. Lopullisen totuuden näemme noin 10 päivän kuluttua.


Kaikista kasvussa olevista Artisokista Germidour osoittaa kaikista eniten moninaisuutta. Muut, Therador, Messidor, Messidrome, Thermidrome ja Casablanca näyttävät kasvavan erittäin yhdenmukaisesti ja kurinalaisesti. Suurimpia raapeja on luvassa Messidorista. Pieni kurkkaisu mullan alle lupaili tänään jo lähes sadan gramman raapeja ja tuleentumiseen on aikaa vielä noin kymmenen päivää. Kasvin viherkone toimii edelleen. Germidourin osalta tulevat syksyllä maahan menevät kynnet otetaan näillä näkymin niistä raapeista jotka sopivat yllä olevan ensimmäisen kategorian mukaiseen määritykseen ” Lähinnä normaali eli varressa ei itusilmutaskua eikä kukkavartta. Kasvin maanpäällisen osan väri aika tavalla yhtenäinen.” Nuo raapit ovat myös kaikista suurimpia ja kaunismuotoisimpia. Toisesta erästä voi toki löytyä vielä hyvin yksilöitä. Kokeiluille löytyy kyllä mahdollisuuksia. Nähtäväksi jää millaisia kynsiä  tulee niistä kasveista jotka tekevät lähinnä aidon tyyppisen kukkavarren. Kynnet eivät tietenkään vielä mitään kerro. Germidour tuottanee lisää yllätyksiä kynsilaukkavuonna 2016 eli tässä näemme toduuden noin vuoden kuluttua.


https://www.youtube.com/watch?v=gm3JigL9_ZY

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

2 kommenttia:

  1. Kuva itusilmujen varresta esiin tukemisesta on ollut tuttua. Minulla olleista lajikkeista Ranskalaistyyppiset Thermidrome ja Albigensian olivat varsin herkkiä tuohon ilmiöön. Erityiseti ilmiö kiusaa silloin kun kasvukaudella on äkisti viileämää ja sitten taas nopeasti lämpenee. Syöntiin kotona ne kelpaavat ja säilyvätkin kelvollisesti mutta myyntiinniistä ei ole. Viron kautta Suomeen tulleesta artisokka tyypistä otin itusilmut viljelykseen ja toisena keväänä tapahtui sellaista, että ne hukkuivat kevättulvaan. Merkkitikku meni mukana ja lajikkeet sekaisin. Siihen päättyi se kokeilu kun muuta siitä sipulikannasta ei ollut jäljellä kuin nuo itusilmu kokeilu. Cermidour on nätti ja myyvän näköinen valkosipuli.

    VastaaPoista
  2. näinhän se on. artisokkien ns. kasvuhäiriö on mielenkiintoinen ilmiö. laiton viime vuonna kasvuun theradorin varresta tungenneita isoja itusilmuja ja nyt niistä on tullut pingispallon kokoisia isoja sinkkuja. isoista sinkuista tulee ehkä seuraavana vuonna kaikista tervein ja elinvoimaisin kasvi. mutta ajatus heräsi siitä, että jos niitä kasvattaisi satamäärin vähemmän ravinnerikkaassa penkissä niin olisihan siinä ihan hyvä myyntiartikkeli. siis kilokaupalla pingispallon kokoisia artisokan-sinkkuja. tulee mieleen jo riistakäristys jossa perunoiden sijaan olisikin noita pingispallon kokoisia haudutettuja kynsilaukan sinkkuja. germidourin makuhan on ihan leppeä. tosin hauduttaminen kesyttää sitä vielä. kokeilen syystalvella talven jo ottaessa valtaansa.

    viime syksynä korjasin jonkin verran theradoria. monessa oli varresta esiin tullut silmutasku ja vielä latvassakin pienempiä itusilmuja. kaikki varsinaiset raapit olivat periaatteessa myyntikelpoisia ja painokin niillä oli tuommoiset 60 grammaa.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.