26. elokuuta 2022
Penkki kerrallaan - Varoittavia sanoja suurta harppausta suunnitteleville.
Kun vain mainitaankin termi "suuri harppaus” tulee tietenkin mieleen Kiinan kansantasavallassa vuosina 1958-1960 toteutettu taloudellinen ja sosiaalinen suunnitelma. Sen tavoitteena oli käyttää Kiinan valtavaa väkilukua maan muuttamiseksi pääosin maatalousvaltaisesta, talonpoikien hallitsemasta taloudesta nykyaikaiseksi ja teollistuneeksi kommunistiseksi yhteiskunnaksi. Suuren harppauksen lähtökohta oli kiinalaisten johtajan Mao Zedongin visio. Mao otti vuoden 1958 alussa Kiinan talouspolitiikan omaan johtoonsa ja julisti, ettei talouden suunnitteluun tarvittu asiantuntemusta. Suuri harppaus nähdään nykyään sekä Kiinassa että sen ulkopuolella valtavana taloudellisena epäonnistumisena ja hirvittävänä inhimillisenä katastrofina. Se aiheutti valtavan nälänhädän johtaen kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan.
Orgaaninen käsityömenetelmä vaatii paljon ja mitä sen harjoittaja voi ansaita on hyvin pieni korvaus vaivasta ja siihen käytetystä ajasta. Laskukone alkaa käymään päässä kun sattumalta kuulee että joku myy hyvää kynsilaukkaa 45 euron kilohintaan. Loppujen lopuksi harva saa tavarasta tuollaisen hinnan. Mutta laskukone käy päässä ja skaaloja viritetään. ”Kun saan kasvatettua 10 000 kasvia ja raapin keskipaino on 70 grammaaa niin se tekee 700 kiloa ja siitä voin myydä 500 kiloa ja vielä kasvattaa tuotantomäärääkin. 500 kertaa 45 euroa on sitten 22 500 euroa.” Ihan hyvä hanke noin sivutyönä! Heh-heh…”
I Työtä, työtä jaa vielä kerran työtä.
Ekskurssi. Stokastisella prosessilla ja stokastisella turbulenssilla tarkoitetaan ajassa tapahtuvia ja usein itsestä riippumattomia ja käytännössä täysin sattumanvaraisesti eteneviä tapahtumasarjoja. Pitää sietää sitä että todellisuudessa törmätään tilanteisiin joissa jonkin ilmiön kehityksen ennustaminen tarkasti ei ole mahdollista. Stokastista turbulenssia voidaan oppia hallitsemaan periaatteessa siedettävällä tavalla mutta se vaatii aikatekijän ja kokemuksen yhteismitallistumista. Jos on myös sisäistänyt lähtökohdan "toimivin ratkaisu on todennäköisesti yksinkertaisin ajateltavissa oleva" on hyvillä jäljillä.
Mao Zedong ei ymmärtänyt mitä edellä mainitut viisi seikkaa tarkoittavat lähtiessään viemään maailman runsasväkisintä kansakuntaa suuren harppauksen ja suuren katastrofin tielle. Hänen ovela seuraajansa Deng Xiaoping oli tolkumpi mies joka laittoi alulle jotain mitä ei viime kädessä ole pystytty hallitsemaan. Lähes kaikki on ollut mahdollista kansakunnalle joka voi käyttää käytännössä rajatonta ihmispopulaatioita kertakäyttöisluontoisen luonnonvaran tavoin. Suurta harppausta suunnittelevalla kynsilaukan kasvattajalla on käytössään vain yksi luonnonvara ja ihmiselämä. Pariskunta on paremmassa asemassa mitä tulee 6000 kynnen mittakaavaan. Heillekin raja tulee kuitenkin vastaan tietyssä kohdassa. Ja heillekin se onnistuu vain jos ymmärretään em. 5 periaatetta.
Liian suureen hankkeeseen riittämättömillä resursseilla ryhtynyt kokee väsymystä ja unettomia öitä, ihmissuhteet rapautuvat ja ”siviilityö” kärsii. Väsyneen ja satoa kaupittelevan henkilön ongelma ei ole siinä että puhelin soi koko ajan vaan siinä ettei se todellakaan soi. Kaiken lisäksi huomaat että joku muukin kasvattaa kynsilaukkaa ja onnistuu hankkeessaan ehkä jopa paremmin kuin sinä. Miksiköhän on sitten päässyt käymään näin? Ehkä tuo paremmin menestyvä on oppinut kokemastaan tai ollut jopa nöyrä ja kuunnellut kokeneiden neuvoja ja varoituksia.
2000 kynttä on vaativa hanke
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.