Mietteitä vuoden 2022 sadonkorjuun jälkeen ja 7 Egyptin vitsausta.
Niin koitti elokuu ja viimeiset lajikkeet saatiin nostettua aikataulussa. Riskirajoilla liikuttiin monen lajikkeen suhteen mutta lopulta voitiin sanoa että ei koskaan ole ollut De Re Allii Sativin koeviljelmällä/ Sandbergilla niin vähän vajaakuorisia ja roipetta kuin nyt. Kaiken lisäksi ensimmäiset koemaistot vahvistavat oletusta kaikkien aikojen parhaasta sadosta mitä tulee kynsilaukan makuun. Yhtään yli sadan gramman Ison venäläisen IGORIA ei nähdä mutta ei sen väliä. Raapihan on riskinä ruma ja hyvää lisäysmateriaalia ei jättiläisistä juuri saa. Lopulta saattoi sanoa elokuisessa kuumasta viileään yöhön taipuvassa illassa kuun toisena viikonloppuna:
Elokuu on taas nyt omanain
kuumaan iltayöhön päivä kallistuu
klooniryppäin kera yössä liehakoin
niiden yllä naranjainen täysikuu
ja perseiditkin ne kohta tanssiin käy
loppua ei tähän uurastukseeen näy
kynsilaukka; kohtaloni ain
Pieni vulgääri sonetti piristää aina vahan ilmatorjuntamiehen ruhjottua sielua. Todellakin on jo rapistuvissa penkeissä lukuisia kasveja tuottamassa latvaklooneja. Niitä saadaan nyt noin neljästäkymmenestä lajikkeesta. Kärsivällisyys ja maltti palkittiin kaikin puolin. Sato ei ole suuri koska istutuskynsiä oli vähemmän kuin takavuosina. Monet uudet lajikkeet ovat kasvattamassa kokoaan ja ensimmäistä kertaa kehtaa laitaa jakeluun sellaisiakin Raitisia kuin Shvelisi ja Samarkand. Kamalaa jaa Uzbek Turban ovat kotoutuneet Suomeen ja ensi vuonna odotellaan jo suurempia raapeja lajikkeista Amish, Cherokee, Ontario Pure Trillium ja Pennsylvania Dutch.
Omasta puolesta voi sanoa että varmaankin reilumpi kastelu toukokuulla olisi kannattanut sillä läkähtymisen oireita oli silloin nähtävissä. Mutta mikä koossa menetettiin tänä vuonna se maussa voitettiin ainakin kaksinkertaisesti.
Maakunnista kuuluu vähän ikäviä juttuja ja joku on puhunut jopa Egyptin vitsauksista. Listaus on karmaiseva ja on syytä kommentoida asiaa hieman.
Talvituhot. Talvituhot ovat vältettävissä jos kynnet istutetaan oikeaan aikaan ja ymmärretään mitä aromoodi tarkoittaa. Tärkeämpää on myös viljelymenetelmä; Suomen oloissa kohopenkki ja oikein tehty kattaminen nousevat arvoonsa. Tuurilla ne isotkin laivat seilaavat mutta sitten kun rysähtää niin tulee myös suuremmat tuhot. Äkkijäätyminen voi tuhota monen vuoden työn
Kuivuus. Kuivuus ei ole niin pahaa ongelma jos penkit ja viljelmä on katettu. Pienkasvattajalta vaaditaan ahkeruutta ja paljon työtä ja tietenkin saatavilla pitää olla oikeanlaista vettä jos taivaan ikkunat eivät avaudu. Yli 5000 kynnen viljelmällä tarvitaan jos sadetusta. Sekin voidaan järjestää paikassa kuin paikassa mutta investointeja toki vaaditaan. Vuoden 2022 ”lämpöongelma” ei ollut millään tavalla hallitsematon. Pelto varmaankin opettaa jos ollaan vian nöyriä ja otetaan oppia tehdyistä virheistä.
Märkyys. Kuten joskus on tullut sanottua niin maaperän valmistelu on tärkeää ja kohopenkit. Ongelmissa ollaan tietenkin hyvinkin hoidetulla viljelmällä jos termistä talvea ei tule ja vettä sataa säännöllisesti marrraskuulta maaliskuulle. Talvi 2019-20 opetti paljon.
Fusarium. Moni kasvattaja jaa suurta harppausta yrittänyt on ryhtynyt kasvattamaan kynsilaukkaa suoraan sanoen saastuneilla pelloilla ja hankkinut vielä käsittelemätöntä lietelantaa kuvitellen sen olevan maamiehen ruskeaa kultaa. Fusarium on käytännössä ikuinen vitsaus ja kynsilaukkaa ei juuri voi peitata. Syy tuhoihin on tässä suhteessa itse aiheutettu. Välinpitämättömyys ja se että asioihin ei perehdytä kantavat huonoa hedelmää. Mutta aina voi oppia ja olla nöyrä. Joskus on oltava nöyrä pakon edessä.
Sipulikärpäset. Delia antiqua on aina luonamme ja kaverin metkuihin kannattaa kyllä perehtyä. Mekaaninen torjunta on ainoa kestävä vaihtoehto ja jos joku ei tiedä vielä mitä tarkoittaa termi ”uhrisipulit” miettikööt asiaa. Sipulikärpänen on saatava kiinni viimeistään silloin kun se munii toukkansa tuoreisiin kukkavarsiin. Uhrisipulina toimii parhaiten punasipuli. Jos investoi 10 euroa 2000 kynnen viljelmään vähentää Delia antiqua-ongelmaa helposti. Tuossa mittakaavassa kahdensadan punasipulin taajuus rajoittaa ongelman käsin tehdyn torjunnan kanssa kymmenesosaan.
Kuumuus. Liiaallinen lämpö sekoittaa kellottamattoman kannan liian nopeaan kasvuun. Jos istukkaat tuodaan ulkomailta on kasvu ensimmäisenä vuonna kelvollinen kiitos varsin suuren lisäys-materiaalin koon. Ongelmat koittavat toisena vuotena. Ongelma ilmenee varsinkin Artisten ja Silveriinien ollessa kyseessä.
Huono laatu. Sadon huono laatu on monen tekijän summa mutta se johtuu ennen kaikkea huonolaatuisista istukkaista. Pikavoittoa ei saa ellei sitten onnistu hankkimaan oikein tuotettuja istukkaista suuria määriä. Sellaista tuottajaa ei valitettavsti vielä Suomesta löydy ja jos löytyiskin niin hän ei varmaankaan pystyisi varustamaan sadantuhannen kynnen uutta viljelmää. Väkivaltainen tuotantomentelmä on myös yksi syy huonoon laatuun kun on kyse istukkaista.
Periaatteessa kaikki vitsaukset ovat voitettavissa varsin helpostikin ainakin viljelmillä joiden koko ei ylitä 5000 kynnen rajaa. Japanilaisperäistä Ikigai-periaatetta soveltaen kaikki on mahdollista jos muistetaan tämä:
I Aloitetaan pienestä
II Vapaudutaan turhista asenteista ja päähänpinttymistä
III Etsitään harmoniaa; kauneutta ja kestävyyttä
IV Iloitaan pienistä asioista
V Ollaan paikalla tässä ja nyt.
Valitettaavasti suomalasiessa Wikipediasta ei vielä löydy kunnollista IKIGAI-periaatetta käsittelevää artikkelia. Samoin on laitaa sipulikärpäsen suhteen. Jäämme odottelemaan parempia aikojaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.