ante diem IV Kalendas Ianuarias
Todellakin on Se Re Alli Sativi ilmestynyt nyt jo neljän uoden ajan. Ensimmäinen julkaisu ilkmestyi joulukuuusa 2015 Tuomaanpäivänä. Tänäisen julkaisun järjestysnumero on 207. Aika tarkkaan kirjoituksia on siis ilmestynyt keskimäärin kerran viikossa.
Julkaisutoiminta alko siis joulukuussa 2015 jolloin oltiin uuden vuosisadan ja samalla uuden vuostituhannen toisen vuosikymmenen puolivälissä. Toista vuosikymmentö on jäljellä siis vielä vuosi. Kovasti oltiin silloin varovaisin mielin. Kysymykset olivat suuria mutta niiden kimppuun käytiin rohkeasti ja ripeästi. De Re Allii Sativi katsoo ansiokseen että sen kautta ns. Engelandin skeema on tullut maassamme ja Suomen kielen puhujien keskuudessa tunnetuksi. Paljon on vielä tehtävää ja työmaa näyttää laajenevan edelleen. Julkaisutoiminta tapahtuu puhtaasti harrastelijapohjalta ja edelleen kaivattaisiin lisää resursseja joista tärkein on tietenkin aika. Julkaisutoiminta jatkuu mutta ehkä kaikkien aikojen Klondyke-vuodeksi jää ensimmäinen täysi julkaisuvuosi eli vuosi 2016 jolloin kaikkiaan 75 kirjoitusta näki päivänvalon. Tuo Klondyke-vuosi terminä onkin sitten oma lukunsa ja se liittyy erääseen paperi-ajan The Hockey News-julkaisuun. Kyse on Wayne Gretzkyn kunniaksi tehdystä Record Breaking special-liitteestä vuodelta 1994. Klondyke viittaa tietenkin Alaskaan ja suuriin kultalöytöihin. Julkaisu in työhuoneen seinällä raameissa lasin alla eikö sitä hevillä aukaista. Em. Ilmaisu liittyy erääseen otsikko-lauseeseen joka menee suunnilleen näin ”So many goals during those Klondyke-years in Edmonton. Ilmaisu on vallan osuva. Otteluita mies pelasi Edmontonin paidassa kaikkiaan 696 ja niissä hän teki 573 maalia.
Syksy 2019 oli kiireistä aikaa muualla ja koeviljelmän istutukset jäivät kovin myöhäiseen. Uusia lajikkeita olisi ollut mahdollista hankkia jopa 60-70 kappaletta, mutta nyt tyydyttiin vallan pieneen määrään. Vaikka uutta lajiketta laittaisi maahan vain 8 kynttä vie sekin aina tilaa. Kokoelma elää ja eri lajikkeiden frekvenssit muuttuvat koko ajan. Kategoriassa 8-16 on monta lajiketta jotka voisivat olla hyviä laajemmassakin viljelyssä, mutta tilaa vain ei ole. Ehkä ensi vuonna on mahdollista ottaa uusia lajikkeita 30 kappaletta. Mutta tulihan tänä vuonna toki Uzbek Turban, Lotus, Krasnodar, Pennsylvania Dutch, Amish, Cherokee, Ontario Purple Trillium ja tietenkinn kovasti odotettu Georgian Fire. On sanottu että posliinien kasvuryhmön Georgian Fire on kaikista voimakkaimman makuinen kynsilaukka mitä on olemassa.
Vuosi 2019 tuotti kaikkiaan 7 uutta mutaatiota koeviljelmöllöä. Siinä suhteessa voidaan puhua kyllä aivan perustellusti Klondyke-vuodesta. Merkillisin tapaus on tietenkin ns. Sandbergin siperialainen joka tuotti neljännen kasvuvuoden jälkeen neljä erilaista kasvutyyppiä joista kolme voidaan jopa vahvoin perustein luokitella uusiksi lajikkeiksi. Vahva epäilys on myös siitä, että eräs noista mutaatioista voi tuottaa vielä jotain uutta tulevan kasvukauden aikana.
De Re Allii Sativi on vakiinnuttanut kasvuryhmille nimikkeet joita käytetään jo varsin laajalti Kynsilaukka-Suomessa. Edellisen kirjoituksen jälkeen nimikysymys tavallaan liikahti eteenpäin. Kysymys olisi siitä, ovatko nimikkeet raitapurppura, marmoripurppura, lasipurppura ja Aasian purppura enää oikeita. Pohdiskelu liittyy, purppuran, lilan ja violetin syvimpään olemukseen. Kyse on myös kielen ekonomiasta. Aikanaan kevään lähestyessä DRAS ottaa kantaa siihen olisivatko nimikkeet raitalila, marmorilila ja lasilila parempia nimikkeitä ja jos olisivat niin miksi en sitten sitä olisivat.
Vuoden 2019m osalta päätämnme nyt tähän. Keisaripingviinien juhannustanssit ovat etelänapamantereella ohitten ja elämme jo myötäauringossa. Sprouttaus on käytännössä tapahtunut kiitos leudon joulukuun mutta versonalut ovat nyt leppeän katteen alla. Kevään tulosta emme juuri tiedä mitään siis jäämme odottelemaan. Pohjoisen napa-alueen jääpeitto on varsin normaalin kokoinen kuten kaikki voivat tästä todeta.
De Re Allii Sativin koeviljelmällä odotellaan kovasti onko uusista ja vanhoistakin mutaatioista ja hybrideistä joku valmis nousemaan uudeksi kuninkaaksi tai kuningattareksi kynsilaukkojen joukossa. Ehkä joku näistä: Humpgrid; Torchido; Tourbillon du Nord; Châtaigne du Nord; Sandys Glazer; The Glory of Sandberg; Cielavas H1; Cielevas H2 ja Therambole. Vuodet kertovat ja jo ensi vuosi on viisahampi. Itse en sano tähän mitään. Kaikkia lapsi pitää kohdella samalla tavalla. Ehkä jo vuonna 2021 noista yhdeksästä lajikkeesta voidaan muodostaa myyntiin tuleva kokoelma.
Uusi vuosi koittaa ja niin myös tulee jo kuluneeksi 75 vuotta Dietrich Bonhoefferin kuolemasta 09.04.2019. Pistetäänpä itse Siegfried asialle.