29. marraskuuta 2017

Pystyyn kuivattua kynsilaukkaa.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

ante diem II Kalendas Decembres

Siis kyse on tuotteesta jota ei taida juuri olla myynnissä eikä välttämättä muutenkaan olemassa kovinkaan monella kynsilaukan ystävällä. Asia voidaan ehkä joskus maailmassa ilmaista vaikkapa näin:

————————————

Pystyynkuivattu kynsilaukka

Pystyyn kuivattua kynsilaukkaa pidetään maultaan ja säilyvyydeltään kaikista parhaimpana. Sitä voidaan valmistaa vain kovavartisista lajikkeista. Se vaatii kasvattajaltaan kokemusta, oikeaa ajoitusta, hyvin hienovaraista käsittelyä ja ihanteellisia säilytysolosuhteita. Periaatteessa sitä voidaan valmistaa kaikista kovavartisista, mutta Rocambolen suhteen saavutetaan paras hyötysuhde. Huolella pystyynkuivattu Rocambole säilyy moitteettomassa kunnossa pitempään kuin kaksivaiheisessa kuivatuksessa käsitelty tavara. Pystyynkuivatuksi valitut kasvit nostetaan kokonaisina ja mieluiten kasvissa on jäljellä tässä vaiheessa vielä latvakloonien rypäs. Kasvissa tulisi olla kynsien suojana vielä 5-6 täydellistä lehteä ennen kuivatukseen ryhtymistä. Nosto tulisi tehdä siten että juuret tulisivat nostetuksi maasta niin syvältä kuin se vain on mahdollista. Pystyyn kuivatettavaa kynsilaukkaa pitäisi tuottaa erityisesti jos käytössä on syvään muokattu hiekkapitoinen kasvualusta.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä kasvin juurten ja raapin pohjan puhdistukseen. Kuivaus kestää ihanteellisissa oloissa 7-8 viikkoa. Kasvi kuivatetaan ja säilytetään nipuissa aina siihen saakka kunnes se käytetään ravintotarkoitukseen. Kasveja tulee tarkkailla kuivatuksen aikana muutaman kerran viikossa ja pehmeneviä kynsiä sisältävät kasvit tulee poistaa ja hävittää. Pystyynkuivattu kynsilaukka on täysin kypsää marraskuun puolivälin jälkeen. Maultaan tällä tavalla käsitelty kynsilaukka on hyvin voimakkaan makuista ja siinä on myös enemmän makeutta kuin kaksivaiheisen kuivatuksen läpikäyneessä tuotteessa. 


————————————

Eli kyse ei ole noituudesta vaan kokeilusta jolle oli olemassa yksi kuuluisa esikuva. ”Pystyyn kuivatusta kynsilaukasta” Ron L. Engeland puhuu kirjansa ”Growing Great Garlic” sivuilla 135-136, ja tuo kuvaus johti pienessä mittakaavassa tehtyyn kokeiluun De Re Allii Sativin koeviljelmällä vuonna 2017 30 vuotta Engelandin ja muutaman muun viljelijän kokemusten jälkeen. Kokeilu toistetaan ensi vuonna laajemassa mittakaavassa ja useammilla lajikkeilla kuin nyt. Tänä vuonna kokemusta saatiin Rocambole Isosta Venäläisestä, Marmoripurppura Siperialaisesta ja yhdestä raitapurppurasta joka on  mitä ilmeisimmin Belarus-niminen lajike. Jotta pysyttäisiin asiassa ja vain asiassa ja lyhyesti niin on parasta tiivistää vuoden 2017 kokeilu seuraaviin roomalaisiin:

I Pystyyn kuivatun kynsilaukan maku on hämmästyttävä. Kun Rocambole Ison venäläisen maku on yleensä kaksivaiheisen kuivatuksen jälkeen kovin yksioikoinen, tulinen ja pitkään polttava, on pystyyn kuivatun Ison venäläisen maussa myös sellaista makeutta jota löytää vain saman kasvuryhmän ”hienohelmoista” kuten Spanish Rojasta, Killarney Redistä, Karpaatialaisesta ja Tantalista. Maku on muutoinkin moni-ulotteinen ja viipyilevä. Kasvin normaalia entsyymi-tasapainoa ei ole käytännössä häiritty millään tavalla. Ainoa suurempi stressinaihe sillä on ollut nostovaiheessa.

II Hämmästyttävintä on se, että pystyyn kuivatun Ison venäläisen kynnen kuori ei kovettunut kolmen ja puolen kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Tavara on kuitenkin täysin kypsää. Kynnet eivät ole myöskään lähteneet tekemään juurenalkuja. Se on käytännössä kiinni varsin tiukasti kynnen päällä olevassa pintakalvossa.

III Wrapperit ovat tiukasti kiinni toisissaan, liimautuneina ja ne antavat nahkamaisen vaikutelman. Raapi antaa teräsmäisen tunnun kun sitä koskettaa ja kuorittu kynsi antaa aivan erilaisen vaikutelman. Yhdessäkään avatussa raapissa ei ole ollut jälkeäkään homeesta.

IV Pystyyn kuivattu kynsilaukka kokee kaikista vähiten stressiä, mutta sen tuottajalla on varmasti kova stressi ennen kuin kokemus kasvaa.

V Tässä vaiheessa on vielä vaikeaa sanoa mitään lopullista. Ensi vuonna kokeiluja jatketaan. Ratkaistavana on vielä monta tekijää.

Elikkä tarvitaan hyviä manööverejä ja varmoja kuten tässä.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

1 kommentti:

  1. Salve, amicii! Oln nyt innoittamanasi kokeillut "pystynostoa" ja kuivatusta itusilmuineen ja juurineen kaikkineen. Uhrataanko t'ss' itusilmut kuivamaan (ja koristeeksi?) vai voisiko itusilmusta tehdä tahnaa pakkaseen raapin kärsimättä jossain vaiheessa? Kuinka kauan itusilmujen on syytä olla mukana kuviossa?

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.