Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Nonis Iuliis MMXVII
Kuten täällä on ollut puhetta jo aiemminkin niin kynsilaukasta saa viisi satoa. Liekö olemassa toista kasvia joka on tässä suhteessa yhtä monipuolinen. Sitä voi tietysti jäädä pohtimaan, mutta nyt on kuitenkin skeippi-sato parhaimmillaan ainakin Vanhan Suomen horisontissa ja varmaankin myös muualla Suomessa lähimpien viikkojen aikana.
Kynsilaukan kukkavarret ovat täyttä tavaraa kulinaristisessa mielessä. Englanninkielinen Internet-maailma on täynnä skeippeihin liittyviä ruoka-ohjeita. Meillä Suomessa skeippejä et löydä kauppojen hyllyiltä ja varmaan näin on ihan hyvä. Skeipit jos mitkä ovat tuoretavaraa ja ne pitäisi nauttia aivan tuoreltaan. Kyseessä on vähän sama asia kun entisaikojen Ruijan suomalaiselle ei kelvannut turska muutoin kuin vereksenä tavarana. Kalaa oli tarjolla runsaasti ja puoli tuntia vanha kala ei ollut enää oikein kelvollista. Sama lainalaisuus pätee tuohon kalaan varmasti myös Itämeren lahdilla.
Skeippien raakana jytystelyn lisäksi niiden käytölle ruuanlaitossa asettaa vain mielikuvituksettomuus rajansa. Kenenkään kulinaristista löytöretkeä ei hentoisi lähteä pilaamaan, mutta ehkäpä jokunen sana asiasta kuitenkin. Siispä on aika esitellä vaikkapa 10+ tapaa hyödyntää kynsilaukan kukkavarsia:
I Tee sesongin mukaista pestoa. Käytä skeippejä basilikan sijasta.
II Hieman sauteeratut skeipinpalat aateloivat omeletin.
III Pieniksi siivuiksi leikatut kukkavarret sopivat hyvin riisin sekaan.
IV Tehosekottimessa murskattu kukkanupun alinen osa aivan tuoreesta skeipistä on aivan oivaa lisuketta majoneeseihin ja salaatti-kastikkeisiin.
V Kokonaisia skeippejä voi grillata sellaisenaan muun grilliruoan lisukkeeksi.
VI Muussatuista skeipeistä saa oikein hyvää dippikastiketta. Sekaan vain hiukkasen oliivi-öljyä. Kuka sitä aina jaksaa aina dippailla siihen ianikuiseen avokadomössöön.
VII Pieniksi paloiksi leikatut skeipit voi sauteerata ja laittaa voin sekaan. Näin saadaan kesäistä ja vihreää kynsilaukka-voita.
VIII Sauteerattuja skeipinpaloja voi käyttää pizzan täytteenä.
IX Skeipit ovat hyvä lisuke vaikkapa sienikeittolle.
X Ohuiksi leikatut skeipinpalat aateloivat peruunasalaatin.
X+ Jos skeippejä on saatavailla ”kilokaupalla” ja ne ovat vähän jömpseämpää kaliiberia niin niistä voi ottaa pelkästään kukkanuput ja hauduttaa ne keveästi, ja sitten vain syödä niitä lautasellinen vaikkapa voisulan tai oliiviöljyn kera.
Tässähän net tärkeimmät! Sitten vain skeippi-mettälle. Ruokahalua voi kiihottaa vaikkapa seuraavalla pätkällä. https://www.youtube.com/watch?v=lvMCsMazcHQ
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.