Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Idibus Iuliis
Tänään, Iulius-kuun iduksena eli kuun keskimmäisenä päivänä, on aika julkaista uusi versio nonis-päivänä julkaistusta avauksesta. Se tuli kirjoitettua melkoisessa kiireessä ja sen jälkeen ajatustyö on käynyt vilkkaana. Tarkoitus oli kirjoittaa pieni informatiivinen pätkä sellaisia henkilöitä silmällä pitäen joilla ei ole käytännössä mitään kokemusta skeippien käytöstä. Nyt julkaistaan tavallaan tuo sama kirjoitus pienen kommentaarin kera.
I Tee sesongin mukaista pestoa. Käytä skeippejä basilikan sijasta. Möyssätyt skeipit ovat varsin vahvan makuisia. Tähän saadaan kuitenkin lievitystä. Jos joukkoon laittaa pari palaa varsiselleriä niin voimakkuus kesyyntyy huomattavasti. Varsiselleri on hyvä vastinpari kynsilaukalle yleensä.
II Hieman sauteeratut skeipinpalat aateloivat omeletin. Tai sitten voi vain paistaa pari kananmunaa ja laittaa päälle leikattuja kynsulaukan kukintoja. Eli käytetään skeipin mehevin osa.
III Pieniksi siivuiksi leikatut kukkavarret sopivat hyvin riisin sekaan.
IV Tehosekottimessa murskattu kukkanupun alinen osa aivan tuoreesta skeipistä on aivan oivaa lisuketta majoneeseihin ja salaatti-kastikkeisiin. Muussatuista skeipeistä saa oikein hyvää dippikastiketta. Sekaan vain hiukkasen oliivi-öljyä. Kuka sitä aina jaksaa aina dippailla siihen ianikuiseen avokadomössöön.
V Kokonaisia skeippejä voi grillata sellaisenaan muun grilliruoan lisukkeeksi. Skeipin voi antaa ruskistua ihan kunnolla. Maku ei siitä kärsi.
VI Pieniksi paloiksi leikatut skeipit voi sauteerata ja laittaa voin sekaan. Näin saadaan
kesäistä ja vihreää kynsilaukka-voita. Maku paranee jos tuotteen antaa tekeytyä yön yli.
VII Sauteerattuja skeipinpaloja voi käyttää pizzan täytteenä.
VIII Paistinpannulla pehmennetyt skeipit ovat hyvä lisuke vaikkapa sienikeittolle.
IX Ohuiksi leikatut skeipinpalat sopivat hyvint peruunasalaattiin.
X Jos skeippejä on saatavailla ”kilokaupalla” ja ne ovat vähän jömpseämpää kaliiberia niin niistä voi ottaa pelkästään kukkanuput ja hauduttaa ne keveästi, ja sitten vain syödä niitä lautasellinen vaikkapa voisulan tai oliiviöljyn kera.
X+ Skeippejä voi pakastaa ja miettiä matkan varrella uusia käyttötapoja. Pakastaminen parantaa vielä tuotetta. Skeippejä voi myös fermentoida. Talvella fermentoituja skeippejä voi sitten syödä suurena herkkuna ja lisukkeena muiden ruokien kera.
Otsikkokuvassa pari vain toiselta puolelta miedolla lämmöllä paistettua kanamunaa. Niiden päällä leikattuja skeipin kukintoja ja smetanaa. Suolaa jouttu valitettavasti ripottelemaan annoksen päälle hieman. Smetana neutralisoi helposti maun kuin maun, suola taas kuten kaikki tiedämme syväntää sitä. Tämä avauksen tullessa julkaisukuntoon soi Ylenykkösellä Muistojen bulevardi ja Mikis Theodorakiksen" Kaimos." "Kaimos tarkoittaa "Surua." Aihetta ei ole tänään suruun vaikka kunnon roomalaisen tulisi välttää aloittmasta mitään tärketätä tehtävää juuri kuukauden idus-päivänä. Mutta se laulu... Ja pistetääns kehiin Vicky Leandros.
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Lisään tuohon vain sanan säilöntään kaikkeen siihen mihin resepti sanoo valkosipulinkynsiä. Sekä keittoihin kalakeitto, lihasoppaan ja murekkeisiin..
VastaaPoista