Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Kalendis Augustis anno MMXVII
On roomalaisen kalenterin mukainen Augustus-kuun Kalendis, ja on myös aika julkimoida uusi avaus De Re Allii Sativi-blogissa. Vieläkään Koillisväylä ei ole purjehtimiskelpoinen ilman jäänmurtajien apua. Suomalaiset valittelevat helteiden puutetta. He joutunevat odottelemaan seuraavaa jaksoa jolloin on hellerikkaita kesiä ehkä pari vuosikymmentä. Siperiaan emme kuitenkaan joudu emmekä myöskään Alaskaan. Oloihin täällä pitää tyytyä ja kokonaisuus ratkaisee aina.
Kovaniskojen sadonkorjuu isossa määrin antaa odottaa ja tilannetta tarkkaillaan päivittäin. Ennuste päälajikkeiden sadonkorjuupäivästä siirtyy jälleen eteenpäin. Lasipurppura on kasvuryhmänä osoittautunut aikaiseksi. Sitä on toki Aasialainenkin, mutta muutaman kasvin mittakaavassa asia on lähinnä marginaalinen. Pitää muistaa että Lasipurppuroiden kasvuryhmä on taksonomisesti Aasialaisista juontuva.
Näinä päivinä syventyvät myöskin havainnot monista uusista lajikkeista ja viime syksynä tehtyjä ensiarvioita joutuu jossain määrin tarkistamaan. Pelkästään raapien ja kynsien perusteella on vaikea sanoa mitään lopullista. Tänään syventyivät havainnot Valko-Karpaattien aluskukkuloilta viime vuonna tulleesta Bjetinistä. Kynnet kertoivat että se on Rocambole ja nyt havainto on osoittautunut oikeaksi. Kaksi täyttä kiehkuraa täydentää kynsistä saatua havaintoa. Seuraavaksi katsotaan millaisia itusilmuja muutama penkkiin jätetty kasvi tuottaa. Kasvina vielä pienikokoinen Bjetin muistuttaa niin ikään kotoutuksessa olevaa oikeaa Spanish Rojaa. Tänään nosteuissa raapeissa oli varsin mielenkiintoinen pintaväritys. Pinkkiä esiintyy joissain Turbaaneissa ja Artisokissa, mutta nyt sitä löytyi ensimmäisen kerran kovaniskasta.
Näyttää vahvasti siltä että Bjetin on ns. ”Hienohelma-Rocambole” kuten Spanish Roja eli Kreikan Sininenkin. Killarney Red nousee maasta lähipäivinä ja sitä on mielenkiintoista verrata Bjetiniin. Eräs tsekkiläinen asiantuntija väittää että Velica Gorica ja Bjetin ovat eri lajike. Velica Gorica kuuluu ns, kroatilaiseen kokoelmaan ja nimi Velica Gorica viittaa paikannimeen.
Ron L. Engeland päätyi siihen, että Rocambolet jakautuvat kahteen alalajiin, mutta voi olla että niitä onkin kolme. Asiasta on puhuttu täällä aiemminkin, mutta kerrataan asia vielä kerran.
Paksuille maalaispojille on ominaista hieman ”huolittelematon ulkonäkö,” ja tietynlainen pulleus raapien suhteen. Iso venäläinen, ja Alexandra-kanta siinä sivussa, kuuluu näihin paksuihin maalaispoikiin.
Hienohelmat, eli Spanish Roja ja kumppanit, ovat toki robusteja ja vahvoja, mutta niille on ominaista tietty sirous ja elegantti olemus.
Ryhdikkäät, kuten Südfinnisher, ovat tavattoman kurinalaisesti kasvavia ja mieleen tulevat vanhanajan jättiläismäiset paraatisotilaat. Näillä veijareilla lehdet ei lerpsuta vaan aina ne ovat pystyssä.
Kesä on myös jälleen näyttänyt sen että moni muukin kasvikunnan edustaja kuin kynsilaukka yrittää rakentaa vahvan ja suuren fotosynteettisen koneen. Rikkaruohot ovat aina kanssamme, mutta pitkäjännitteisyys toki palkitaan. Kitkeminen voi pitkällä juoksulla vähentyä jos sitä tekee määrätietoisesti ja katetta on tarpeeksi paljon. Jos sadonkorjuuseen on aikaa viikon verran kannattaa viimeinen kitkentä toki vielä tehdä.
Vaikka mitään lajiketta ei saisi oikein suosia, niin kyllä kovaniskojen sadonkorjuun alkaminen on aina merkittävä tapaus ja kunnon roomalaisen tulisi juhlistaa sitä torvella soitettavalla fanfaarilla. Vanhan ajan roomalaisilla kun oli tapana vahvistaa esimerkiksi armeijassa kaikki käskyt torvensoitolla, ja eri sävelkulkuja oli valtaisa määrä. Seuraavan kappaleen 16 ensimmäistä sekuntia tulivat mieleen juuri tänään kun Early Purplen oli aika nousta maasta. Well, laulu on muutenkin vallan mainio.
https://www.youtube.com/watch?v=3zd0pXSA8FA
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.