14. kesäkuuta 2017

Lupaava artisokka ja muita havaintoja.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

ante diem XVIII Kalendas Iulias

Kesäkuu on puolivälissään ja aivan aluksi pitää toteaman että arktisella alueella jääpeitteen laajuus on nyt vaihteluputken sisällä vaikka koko talvi mentiin käytännössä pienemmällä jäälaajuudella. Eri asia onkin sitten se kuinka paksua jää oikein onkaan? Kansakunta odottelee jännityksellä millainen säätila vallitsee juhannuksena. Eniwei on aika katsella miten eri kasvuryhmät voivat ja onko jotain mielenkiintoista ilmassa muutenkin.

Otsikkokuvan lupaava artisokka on lajike joka tulee läheltä Pärnun kaupunkia Virosta. Nyt kasvissa on jo peräti yhdeksän lehteä ja viherkone on käytännössä valmis. Kasvin ulkonäkö muistuttaa enemmänkin kovavartisia lajikkeita mutta helakka vihreä erottaa sen niistä. Kyseessä on se artisokka joka oli tehnyt versot paksun katteen alla jo joulukuulla. Kevään järkyttävän kovat joka kymmenessä, kahdessatoista miinuksessa liikkuneet yöpakkaset ja pykriittipolte tappoivat vajaan sadan kasvin komppaniasta kaksi kolmasosaa mutta mitä on jäljellä niin se on todella hyväkasvuista. Seuraavina vuosina pitää varmistua siitä että kevätvaurioita ei sitten tule ainakaan suuressa määrin. Tarkoituksenahan olisi löytää artisokka joka on vapaa kasvuhäiriöistä. Artisokkien penkissä on muitakin lupaavia lajikkeita. Kroatialaisen kokoelman artisokista on vielä vaikea sanoa mitään. Istutetut kynnet olivat varsin pieniä. Lähiviikot näyttävät sitten mitä tuleman pitää.

Monta muutakin mielenkiintoista ilmiötä on näköpiirissä. Tehdäänpä listausta roomalaisilla:

I Mitä pitemmälle kesä etenee niin näyttää siltä että rocambolet Bjetin, Velika Gorica ja Killarney Red voisivat todellakin olla sama lajike kuin Spanish Roja/Kreikan sininen.

II Lajikkeet jota tuotiin Peipsijärven vanhauskoisten kylistä elokuulla 2016 ovat näyttäneet elinvoimansa. Tuolloinhan De Re Allli Sativin asiamiehet tutkivat käytännössä kaikkien sipulitien myyntiinasettajien valikoimat. Nyt kasvatuksessa on komea penkki raitapurppuraa koodinimellä ”Kolkja.” Samoin kukoistaa Kolkjan kylästä eräältä myyjältä kerätty rocambole Punainen venäläinen.

III Todella suuri yllättäjä on kuitenkin varsin vaatimaatoman kokoisesta raapista lähtöisin oleva posliini koodinimellä ”Kasepää.” Kyseessä on yksi posliini-raapi joka löytyi Punaisten venäläisten joukosta. Sen kynsien koko oli vain noin 40 prosenttia alkukeväästä komeasti kasvuun lähteneestä toisesta posliinista joka on nimeltään ”Tallin.” Kesäkuun puoliväliin saavuttaessa Kasepään viherkone on samaa luokka kuin Tallinin. Siis kerrataan vielä uudelleen: Kasepää-posliinin kynsien koko oli kiikan kaakan 40 prosenttia massiivisista lähes 30 grammaisista Tallinin kynsistä, mutta kasvu on ollut hämmästyttävää.

Sipulitien lajikkeiden kasvit ovat olleet erinomaisen terveitä ja viallisia ja penkeistä poistettavia kasveja ei ole juuri ollut. Elinvoima kiirii suhteellisen virusvapaista kannoista. Miksi ne ovat ”suhteellisen virusvapaita” onkin sitten eri asia. Hypoteeseja voidaan toki esittää mutta ennen kuin mitään voidaan varmasti sanoa pitää tehdä tutkimusta usemman kasvukierron ajan. Siinä voi mennä jopa 6-7 vuotta. Avauksen musiikkivalinta on aina oma lukunsa ja se ei aina liity mitenkään aiheeseen. Buttaeniweivanofthousbestvöösönsoffwootsingmatilda! Kailimeitit! 

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.