Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Edellisestä avauksesta on jo kulunut 11 päivää. Ilmat ovat viilenemään päin. Aurinko on yhtä korkealla kuin se on helmikuun kahdentenakymmenentenäkuudentena päivänä. Suomen ylämailla 1000 kilometriä Vanhan Suomen perspektiivistä on jo paikka paikoin satanut lunta. Euroopan sääkarttaa on vähän vaikea lukea mutta eipä juuri kannattaisi hekumoida talven tulolla. Lämmintä ilmaa virtaa ruotsin itärannikkon kaistalla korkeapaineen selänteen ohi kohti pohjoista. Ehkä marraskuu on vielä lämminkin. Tai mistä sen tietää. Yhtä kaikki nyt on ihanteellinen aika laittaa maahan kynsi jos kohta useampikin.
Tänäpänä luomme katsauksen ennen varsinaista kynsilaukka-osuutta ja otsikkokuvaan liittyyvää porinaa vanhan kansan vuodenkiertoon. Sehän noudatti vanhaa pohjoismaista vuoden jakoa, jossa vuosi jaettiin talvipuoleen ja kesäpuoleen. Puoliskojen keskikohdat ovat talvennapa tammikuun puolivälissä ja keskikesä heinäkuun puolivälissä. Vuosi jakautuu tässä katsannosa siis neljään osaan. Lokakuun 14. päivä eli »talvipäivä» aloitti vanhhojen suomalaisten vuoden talvipuoliskon. Vanhoissa kalenterisauvoissa sitä kuvastaa lehdetön puu, ensimmäisen talvipäivän merkki. Talvipuoliskon päättää huhtikuun 14. eli »suvipäivä».
Talvipäivän tienoilla olevia 13., 14. ja 15. päivän lokakuisia öitä on kutsuttu »talviöiksi». Niiden vastaparina ovat huhtikuun puolivälin kolme »suviyötä». Talviöitä kuvataan suomalaisissa kalenterisauvoissa kolmella viirulla. Talvipäivän aikoihin, maan alkaessa jäätyä, ihmisten työt keskittyivät asuinpihalle ja tupaan. Toisaalta tähyiltiin riistamaille ja metsähakkioille. Talvipäivän aika oli myös ennustusten aikaa. Talvipäivänä Hämeessä myös ennustettiin sian sisälmyksistä tulevan talven säätä.
Kama on ollut kuivaa jos varsin pitkään ja näinä päivinä kynsilaukkaveljet-, ja sisaret lähettelevät toisilleen raapi-ylläreitä, näytteitä ja kannanalkuja jos kohta vähän maisteltavaakin. Niin Indyn vaatimattomalle farmillekin saapui tänään paketti joka sisälsi vallan erikoisen hyvää ja erinomaista tavaraa.
Otsikko ”kädet jaakobin, mutta sisus Eesaun” viittaa toiseen lähetyksen sisältämään muunnokseen nimeltä GL-764 "Lata" joka todistettavasti on armenialaista alkuperää oleva posliinien kasvuryhmään kuuluva lajike. Raapi on kyllä tyypillisen posliinin näköinen vaikkei aivan niin pitkänpullea kuin esimerkiksi Dukatin tai Ornakin raapi Musicista nyt puhumattakaan. Jaakob-vaikutelmaa (Raamatullista alkuperää oleva nimi Jaakob muistuttaa sekä heprean sanaa aqep ”kantapää” että sanaa aqab ”hän pettää.). Sillä tuon armenialaisen posliinin kynsi on aika erikoinen ja ulkonäkö voi helposti antaa kuvan aivan jostain muusta kuin mitä se on. Kynnen ”tuntosarvi” on melkein yhtä pitkä kuin kynsi. Komea ja kovin persoonallisen näköinen se on. Vastaavaa en minä ainakaan ole ennen nähnyt. Kaksi kynttä puristeeksi ja tässä huomioita:
I Eipä ole koskaan koettu sellaista tuoksua joka tulee kun kynsi puristetaan. Se tuli kolmenkymmenen sentin päästä voimakkaasti ja monen sekunnin ajan vahvistuen.
II Puristeen mehukkuus on silmiinpistävä. Mikään kynsi ei ole koskaan pirskahdellut noin helakkaa ja ”korkeaoktaanista" nestettä.
III Aistimus-profiili on selkeä posliini. Voimakkuus tuntuu vielä 20 minuuttia kaman nauttimisen jälkeen. Posliinin maku tuntuu kiertävän vielä vatsassakin ja se aiheuttaa ihan tunnistettavia värinöitä kaikkialla kropassa ja päässä tuntuu kihelmöintiä. Eli voimakkuutta on.
IV Kaiken lisäksi tämän armenialaisen maku on hyvin hienostunut. Harvoin tulee vastaan näin herkullista kamaa.
Eli ulkonäkö oli mitä oli eli se Jaakoppi, mutta sisältä tämä on aito ja raisu Eesau. Tämä oli viideskymmenes avaus tässä De Re Allii Sativi-blogissa. Ulkotyöt tulevat monessa paikassa lähipäinä päätöksen. Kohta päästään rakentamaan kasvuryhmittäin järjestettyä kirjastopenkkiä. Kaikki on valmista Pyhäinpäivän jälkeen kun viimeiset raapi-lähetykset ulkomailta saapuvat. Sitten on aika talven ja lumen tulla ja kuunnella Kielon jäähyväiset itsensä Henry Theelin tulkintana. Tänään kuitenkin vähän armenialaista: https://www.youtube.com/watch?v=YBWAHfSrX8I
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Tämä on nyt sellainen valkosipulin "korkeaveisu".
VastaaPoistano miten sen nyt ottaa. hyvää on helppo kehua.
VastaaPoista