10. heinäkuuta 2022

ZIEMA — Sinä aikainen.


 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

Posliinien kasvuryhmään kuuluva Ziema on saanut penkkitilaa monen harrastajan puutarhassa. Lajikkeesta on liikkeellä ainakin kaksi eri kasvutapaa. Rocambolisaation kokenut Ziema on muodoltaan erityinen. Sen raapi hakee viisikulmaista muotoa ja siinä on jotain vastustamatonta kauneutta.


Tai Ziemai tai Ziemiai. Lajike tunnetaan näillä nimillä. Ziema on latvian ja liettuan kieltä ja tarkoittaa ”talvea.” Onko loppujen lopuksi lajike kotosin alunperin Liettuasta vai Latviasta on yhdentekevää. Ns. totuutta tuskin löytyy. Balttian alueella löytyy lajikkeesta varmasti lukuisia  kantoja. Viron Peipsijärven Kolkjan kylästä vuonna 2016 löydetty lajike joka sai nimen ”Avvakum” muistuttaa hyvin paljon Ziema. Kun puhume Ziemasta on Posliinien kasvuryhmän lajikkeesta joka kuuluu siihen alaryhmään josta voidaan käyttää nimeä ”rocamboloiva.”

Ziema on saanut viime vuosina enemmän jalansijaa Suomessa. Vaikka sitä on ollut kaupan joillakin puutarhureilla ei sen kasvuryhmää ole koskaan mainittu. Ziemaa sanotaan talvenkestäväksi, mutta se ei kuitenkaan erotu tässä suhteessa muista pohjoisiin oloihin kotiutuneista lajikkeista. Itse asiassa Ziemaan, käytän yksiseliteisesti tästä lajikkeesta liettuan kielen substantiivin nominatiivi-muotoa, liittyy yksi erikoinen piirre. Se on rocamboloiva posliini eli se muuttaa kasvutapaansa pohjoisissa olosuhteissa. Pohjoisemmat olosuhteet tarkoittavat tässä vaikkapa Viroa pohjoisempaa aluetta.

Olosuhteissa on huomattava ero jos niitä verrataan Latvian pohjois-osaan jonne on matkaa 400 kilometriä suoraan etelään päin tai vaikka Viron eteläosiin. Itse huomasin rocambolisaation Zieman kohdalla ensimmäisenä kasvuvuonna. Lyhyesti ottaen rocambolisaatio se tarkoittaa sitä että jotkin Posliinit muuttavat ilmiasuaan. Parhaat esimerkit tästä ovat Ziema, Bzenecky Palicac ja tietyin varauksin myös Armeniainen. Kutsuisin tätä Rocambolisaatioksi. Ne tekevät kaksi leijjeriä (Kynsipussi.) ja kasvista tulee paljon robustimpi muistuttaen Rocambole-ryhmän lajikekkeita Giant Russian ja German Red. Mutta kukkakiehkurat ovat edelleen samanlaisia jotka olemme tottuneet tuntemaan Posliineilla ja latvakloonit ovat myös kasvuryhmän mukaisia. Esimerkiksi juuri Ziema jolla on normaalisti vain yksi leijjeri sen alkuperäisellä kasvualueellaan Liettuassa ja Balttiassa tekee muutoksen koettuaan kaksi leijjeria pohjoisessa ja jopa 9-10 kynttä. Suomessa on varmastikin tällä hetkellä liikkeellä kahdenlaista Ziemaa. Lajike ei nimittäin aina muuta kasvutapaansa. Voi olla harvinaista että yhdellä kasvattajalla 500 kynttä muuttaa kasvutapaansa, mutta sellaisestakin on näyttöä.

On myös havaintoja että rocambolisaatio voi tapahtua myös niinkin etelässä kuin Yhdysvaltain Utahissa. Siellä erään viljelijän Music-lajike on tuottanut myös enemmän kynsiä ja kaksi leijjeriä kuin em. lajikkeelle tavanomaiset 4. Kyseinen farmi sijaitsee 1800 metrin korkeudella maanpinnasta. Ehkäpä noillakin erityisolosuhteilla on osuutta asiaan.
 

Ziema ei siis ole ns. aito posliini joka tekee isoja puolikkaan päärynän muotoisia kynsiä joiden paino voi olla jopa 22-25 grammaa. Aidot posliinit eivät tee yleensä kuin 4 isoa kynttä. Posliinien ”haploryhmä” on dna-ajoissakin jaettu kahteen joukkoon.

Ziema on ainakin De Re Allii Sativin koeviljemällä osoittautunut hyvin aikaiseksi tuleentujaksi. Se on tuleentunut Turbaanien jälkeen ja ollut korjuukypsää jopa ennen Lasipurppuroiden aikaisimpia lajikkeita poislukien Early Purple.

Zieman maku ei ole erityisen hyvä kylminä kesinä. Vuodet 2018 ja 2019 ja 2021 muodostavat kuitenkin poikkeuksen maullaan ja myös sokerisuudellaan. Tulisuudessaan se ei pärjää ykköstyypin Poslliineille. Lajike on kuitenkin kasvuvarma, mutta jää satoisuudessaan jälkeen selvästi esimerkiksi Rocambole-ryhmän Isosta venäläisestä, Punaisesta venäläisestä ja Saksan punaisesta. Jos pitkäjänteisyyttä löytyy ja halua kasvattaa ns. aitoja posliineja kannattaa hankkia jokin seuraavista lajikkeista: Barettas Sunshine, Zemo, Georgian Chrystal, Yampolskij ja Music.Baarettas Sunshine ja Zemo ovat parhaita sopeutujia, Music on yliarvostettu.

Aidon posliinin kasvatus vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Aitojen posliinien kohdalla on lisäysmateriaalin kynsien koolla paljon suurempi merkitys kuin esimerkiksi Rocambole-ryhmän kynsilaukoilla. Aitojen Posliinien viherkone ei näytä olevan yhtä tehokas kuin muilla kovaniskoilla ja lähteäkseen kunnolla kasvuun se myös näyttää tarvitsevan isomman kynnen ja siis enemmän starttiravintoa. On myös syytä epäillä että suomen korkeudella satagrammaisten aitojen posliinien kasvattaminen voi vaatia 5-6 vuoden sopeutuksen. Avain tähän on nimenomaan siinä että lisäyskynsien kokoa voidaan vuosi vuodelta kasvattaa aina kohti 20-gramman kokoa. Latvaklooneista aloitetu projekti voi viedä aikaa jopa 5-6 vuotta.

Kun lähinnä englanninkielisessä kynsilaukka-kirjallisuudessa, kirjoissa ja internetin maailmassa, puhutaan siitä että posliinit vaativat kylmät ja pohjoiset olosuhteet puhutaan alueesta joka on Yhdysvaltain ja Kanadan rajojen tuntumassa. Se alue on noin 1700 kilometriä etelämmässä kuin Vanha Suomi. Posliinin viherkoneen pitäisi olla hyvässä kasvussa jo aprillipäivän tietämillä ja tuossa tuo tuhat mailia etelään Suomesta onkin ratkaisevan tärkeä tekijä.

Zieman kuivatuksessa oikea ajoitus on tarpeellinen. Hitaassa kuivatuksessa wrapperit liimautuvat toisiinsa ja tekevät kuoresta hyvin ilmatiiviin. Kun kosteus ei pääse haihtumaan tarpeeksi voi joutua  tekemään ”kynsilaukan hätäsektion” eli poistamaan kuoret onton kupolin päältä. Toinen keino olisi tehdä pieni painallus terävän veitsen kärjellä tiivistyneiden ja vielä kosteiden wrappereiden läpi kynsiä vaurioittamatta jotta kosteus pääsee haihtumaan eikä raapi lähde näin mätänemään. Rasa Creekin Farmilla Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa lajikkeen Creme de la Rasa kaikki raapit käsitellään tällä tavalla. Creme de la Rasa on tosin marmoriini.


Ja vielä lopuksi kerrataan pari asiaa.

I Pohjoisissa oloissa, siis Balttiasta noin 400 kilometriä pohjoiseen, Zieman otettua uuden kasvutavan johon liittyy aikainen tuleentuminen on tärkeää että lisäykseen tarkoitettujen kynsien koko liikkuu vähintään 6-7 gramman rajoissa. Posliinien viherkone ei ole tehokas joten aloituskynnen koko ja laatu on tärkeä. Kuivatus on myös syytä tehdä hitaasti.

II ZIEMA ei ole missään tapauksessa vähäinen veli kynsilaukkojen joukossa. Se sopii hyvin eei niin ärjyistä lajikkeistaa pit'ävälle ja seen vihanneksellinen maku sopii moneen tarkoitukseen.

Tämä julkaisu on päivitys aiemmasta ja tulee nyt luettavaksi täydennettynä 10.07.2022. Juuri tänään on aioka teehdä ZIEMAN sadonkorjuu ainakin Vanhan Suome mailla Sanbgergin farmilla/DE RE ALLII SATIVIN koeviljelmällä. Sato ei olee järin suuri mutta sadonkorjuu etenee kuitenkin. Sopivaa musiikkia tähän päivään on Enrico Morriconen Gabrielin Oboe.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.