Merkillinen Marino
Merkillinen Marino
Re Re Allii Sativi
Torsten Sandberg
Kalendis Iuliis A.D. MMXX
Lajike nimeltään Marino kasvaa Suomessa muutamassa muussakin paikassa kuin De Re Allii Sativin koeviljelmällä. Tehdyt havainnot ovat yhteneväisiä; lajiketta on vaikea lukea mihinkään tunnettuun kasvuryhmään. Mitäpä asiasta sitten sanoisi? Jos Tsekinmaalta tullut lajike nimeltään Bjetin on outokainen niin monikertaisesti Marino on vielä outokaisempi kuin Bjetin. Oudot piirteet ovat todennäköisesti tulleet esille pohjoisissa kasvuolosuhteissa sillä takavuosina eli kesinä 2018ja 2019 mitään erikoisempaa ei ollut nähtävissä. Marinon kaikki kukkavarret poistettetiin viime kesänä ja esimerkiksi havaintoa vain neljästä latvakloonista ei siten tehty. Ja kun rakkaita lapsia on sitten niin monta 180 lajikkeen joukossa niin viime vuonna suurimman huomion saivat tietenkin Amerikan siperialainen, Spanish Roja ja tietenkin Bjetin. Mutta tänä kesänä huomion vie Marino. Vuoden kynsilaukka se ei kuitenkaan tule olemaan vaan se on joku toinen jo valittu lajike. Joulukuun kuudestoista on sen kertova.
Marino on määritelty maailmalla Rocamboleksi ja joissain yhteyksissä Posliiniksi. Monia epäilyksiä herää ja yhdestä asiasta voidaan olla varmoja. Jos Marino tuottaa vain neljä isoa latvakloonia niin tämä seikka olisi huomattu muualla maaailmassa ja silloin sitä ei olisi todellakaaan pidettäisi Rocambole-ryhmään kuuluvana lajikkeena. Marinoa on jaettu kahdelle harrastajalle vuonna 2018 ja mukauma joka tuottaa vain muutaman latvakloonin ja muut morfologiset kummallisuudet ovat syntyneet ensimmäisen pohjoisen kasvuvuoden aikana.
Marino kasvaa hyvin ryhdikkäästi ja lehdet nousevat pystysuoraan. Lehtiä on kaikissa noin kuudesskymmenessä kasvissa enemmän kuin kymmenen. Lehtiä isommissaa kasveissa on 11 plus kukkavarsi. Varren kasvutapa on niin erikoinen että sitä on jopa mahdotonta määritellä. Joku puhuisi kurjenmiekasta ja joku toinen sitten anaksen lehdistä. Lehtien muoto on hyvin kourumainen. Väritys on syvän vihreä ja iltavuoksen laskeutuessa Sandbergin hoitaman koeviljelmän ylle sen väri poikkeaa kaikista muista tunnetuista ja siinä alkaa pikaiseen loistamaan jopa mustikan vahamainen rauhoittava sinervä, Kokemus on aistillisesti maaginen suorastaan liikuttava. Tulee mieleen jopa englantilaiseen perinteeseen kuuluva hengellinen laulu joka tunnetaan meilllä virtenä 555. Se alkaa englannin kielellä sanoin ”Abide with me, fast falls the eventide; The darkness deepens Lord, with me abide.” Pelkästään tämä nostaa Marinon ehdokasjäseneksi kun valitaan vuoden 2021 kynsilaukkaa.
Tässä vaiheessa kukkavarresta voidaan sanoa että siitä tulee jokseenkin pitkulainen ja siinä on samaa lituskaisuutta kuin Aasian purppuroiden vastaavissa. Havaintoja erikoisista morfeemeista on siis olemassa jo vuodelta 2019 ja tämä vuosi nostaa lajikkeen erityistarkkailun kohteeksi. Lajiketta voidaan antaa muutamalle kokeneelle kavattajalle ja mutta tarkoitus olisi saadaa sitä itse maahan täysi grossi eli 144 kynttä noin seitsemän metrin penkkiin. De Re Allii Sativi on ollut kaukaa viisas ottaessaan jotkut kasvattajat yhteistyöohjelmaan jo joitakin vuosia sitten. Yhteistyössä on aina voimaa ja parhaimmillaan se luo vain lisää voimavaroja.
Miltä Marino sitten maistuu? No sen kertoo sitten syyskuu? Se on lajike johon kiinnitetään huomiota kuten myös seuraaviin: Tristan/Karpaatialainen; Havran/Petrovski; Amerikan Siperialainen; Georgian Fire ja Chataigne du Nord.
Outokaisista puheen ollen käy loppumusiikina vallan tämä kappale.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.