31. heinäkuuta 2019

Kynsilaukan mausta

 
 
 
 
Kalendis Augustis

Ilmavasti ja enteillen.


Monet muistavat vielä ajan viime vuosituhannella jolloin suomalainen olutkulttuuri oli vielä lapsenkengissään. Silloin juotiin pääasiassa vaaleaa lager-tyyppistä olutta. Jos jotain varianttia oli niin se oli sitten maakunnallisuus. Sellaiset oluet kuten Olvin Vaakuna, Pyynikin täysmallasolut Amiraali ja tietenkin Koffin portteri erottuivat valtavirrasta. Näistä vaaleista oluista tieteenkin Tornion panimon Kota-Kola oli luonut kulttimaineen ja sitä myytiin neljännen veroluokan vahvuisena Alkossa Sinebrychoffin valtakunnassa eli Helsingissä enemmän kuin kuusykköstä eli Koffin nelosta.

Nyt ovat asiat toisin. Enää ei vaahtoava olut ole petoksen symboli ja oluen paneminen mikrotasolla on käytännössä jokamiehen oikeus. Marketeista saa valtaisan määrän erilaisia kotimaisia ja tuonti-oluita. Suomalaisten viinituntemus on kasvanut tietysti myös huimasti 1980-luvun lopusta jolloin De Re Re Allii Sativin päätoimittaja työskenteli ALKO:n myyjänä. Viinin valmistus on niistä ajoista kokenut Euroopassakin valtaisan muutoksen. Vanhaa rutikuivaa Soavea ei enää saa koska sellasista ei valmisteta. Lämpökontrolloitu tankkikäyminen on ollut päivän sana jo neljännesvuosisadan. Nuoremmat polvet puhuvat viinistä eri tavalla kuin juuri sotien jälkeen syntyneet. Monenlaisilla lähestymistavoilla on kannattajansa ja viimeisin trendi ovat alkohollittomat juomat. Niidenkin tyyli ja laatu ennen kaikkea makuominaisuuksien suhteen on parantunut huimasti. Mutta miten on kynsilaukka-tuntemuksen ja sen maun laita.

Kynsilaukan viljely itsessään voisi olla, eikä vain konditionaalisesti, vaan varman on oleva suuri voimavara tulevaisuuden maaseudulle kaupunkejakaan unohtamatta. De Re Allii Sativi o  tietysti orgaanisen vöähällä konevoimalla hoidetun viljelyn ja pienen ja keskisuuren kannalla. Tuotantotapa asettaa tämän rajoituksen ja hajautettu toiminta on aina varmemmalla pohjalla. Asiasta on puhuttu tässä blogissa aiemmin joten se tuosta. Mutta jos vielä todetaan, että huolellisesti tehty viljely takaa hyvän perustuotteen jota voi lähteä käyttämään siten että kynsilaukan moninaisuus tulee ilmi.

Kynsilaukasta voidaan puhua kuin viinistä. Rypälelajikkeita josta viiniä valmistetaan on lukuisia ja ne antavat viinille sen perusluonteen. Viinin kirjo on valtaisa, mutta niin on kynsilaukankin jos siihen ottaa ja vain perehtyy. Monet viinit ovat eri lajikeiden sekoituksia. Bordeauxin parhaimpien punaviinien valmistukseen käytetään edelleenkin neljää eri rypälelajiaketta; Cabernet Sauvignon; Merlot; Cabernet Franc ja Petit Verdot. Samppanjat valmistetaan päässäntöisesti kahdesta eri rypäleestä joista toinen on punainen. De Re Allii Sativin toimituksessa valmistellaan maistajaisten sarjaa jossa uusien puristimien hankinnan jälkeen tullaan maistelemaan vaikkapa Posliinin ja Artisokan sekoitusta. Kiehtovaa olisi myös sekoittaa myös Rocambolea, Silverskiniä ja Lasipurppuraa. Ehkäpä De Re Allii Sativin yhteistyökumppanilla eli Sandbergilla päästään syksyllä kokeilemaan raapimestarin sekoitusta jossa on mukana Rocambole IGOR; Posliini Ornak; Artisokka Stephan ja Marmoripurppura Havran. Sekoitussuhde voisi olla prosenttijakaumana raakapainoa 40—30—15—15. IGOR tuo siihen perusvoimaa, Ornak taas rikkisyyttä, Stephan vihanneksellisuutta ja Havran velhomaista mausteisuutta. Ehkä siinä olisi peräti kynsilaukka-mailman Chateuau Latour? Mieleen tulee tietenkin myös Kynsilaukkamaailman Chateau Lafitte jossa voisi olla seuraava sekoitus: IGOR; Karpaatialainen; Vessalico ja Havran. Siinä sitten kiisteltäisiin kumpi on parempaa. Latuuri on jämäkän polttava ja mausteinen johon vihanneksellisuus tuo leveyttä ja Lafitteen toisi Karpaatialainen rienaavaa rasvaisuutta ja Vessalico eleganssia joka täydentäisi Havranin velhomaista vivahdetta.

Kynsiulaukkaa voi myös leikata ja tästä De Re Allii Sativi on toki kirjoittanut niinkin kaukaisessa historiassa kuin kesäkuun kolmas päivä vuonna 2016. 
  NIHIL NOVE SUB SOLE. Varmastikin kun joskus pääsemme puhumaan kynsilaukkaviina valmistuksesta niin käydään keskustelua siitä mikä lajike tuohon tarkoitukseen on parasta. Aikansa sillekin on tuleva.

Mutta miten aloittaa kynsilaukan maistelu ja kehittyvämpi kulinaristinen käyttö. Sarvesta härkää sanotaan ja nyt voisi sanoa raapista kynteen. Aluksi pitää saada hankittua korkealaatuista kamaa ja mieluummin useamman kasvuryhmä lajikkeita hyvää tuottajaa unohtamatta. Sitten pitää olla hyvä puristin joka kestää. En ryhdy sinänsä mainostamaan mitään, mutta jos nyt jotain sanon niin kynsilaukan ystävän kannattaa investoida hieman hankkia otsikkokuvan mukainen HEIROL-puristin. Ehkä siinä vähän närästää muoviset ja kieltämättä guttaperkkamaiset muoviosat, mutta jos välinettä käsittelee varovasti voi sillä olla jopa 30 vuoden käyttöikä. Astianpesukonetta pitää vältää.

Mutta miten tästä eteenpäin. On vain yksi teie eteenpäin ja se on hankkia puristimen jälkeen korkeatasoista kynsilaukkaa luotettavalta orgaanisen viljelytavan tuottajalta. Pitäisi varmistua siitä että kynsissä on makeutta ja vihanneksellisuutta. Seuraavat kysymykset on tuossa vaiheessa esitettävä tuottajalle:

I Eihän kynsilaukkaa ole tuotettu muovikatteen alla?
II Mihin kellonaikaan tavara on korjattu?
III Eihän korjattu tuote ole ollut tekemisissä auringonvalon kanssa?
IV Kuinka pitkään tavaraa on pidetty saattokuivatuksessa ja onko se kuivattu kokonaisena?

Tähän lyhyt kommentaari.

Muovi ei nyt vain käy.

Jos tavara korjataan aamun kolmen ensimmäisen tunninaikana varmistetaan se että tulevan tuotteen allisiinipitoisuus tulee olemaan korkein ja paras mahdollinen.

Jopa varttitunti auringonvaloa pilaa kynsilaukan maun. Siihen ei kehity kypsymisvaiheessa entsyymien vaikutuksesta riittävästi sokereita ja makuaineita kun auringonvalo tappaa entsyymit. Väkivaltaisesti kuivatussa ja stressatussa kynsilaukassa ei ole enää estereitä. Viinien kohdalla esterisyys tarkoittaa karkkimaista makua joka voi olla banaania, mansikkaa, vadelmia tai muita hedelmiä. Kynsilaukan kohdalla esterisyys tarkoittaa eri vihannesten makuvivahteita ja mausteisuutta. Kynsilaukan mausta voi löytää palsternakkaa, porkkanaa, naurista ja monta maustetta mm. korianteria, anista ja jopa eukalyptuksen vivahdetta.

Pystykuivattu kynsilaukka on gastronominen huipputuote joka on kynsilaukka-maistelijana unelma.

Huomaamme vasta pääsevämme alkuun. Tästä oli kuitenkin aloitettava. Emme päässeet edes siihen mitä voisi olla kynsilaukan bouquet ja jälkimaku. Sadonkorjuu on aina suuri tapahtuma ja se huipentuu huomenna ja lauantaina kun maasta nousevat isomman skaalan venäläiset Rocambolet Igor ja Ivan sekä posliinien tunnisteet I12-I19 ja tietenkin Silverkinit ja maahan kuukaudeksi jätetyt Aasian purppurat jotka tuottavat isoja klooneja. Pystykuivattua kynsilaukkaa saadaan tänä vuonna Ukrainalaisesta kaunokaisesta ja sitten on tietysti vielä yritettävä jälleen kerran aitojen siementen tuottamista.

Kun puhutaan Beatles-nimisestä soitokunnasta niin aina puhutaan vain Tsonista ja Poolista. Asia on kuitenkin varsin suuressa määrin siitä että bändin tärkein henkilö oli kitaristi George Harrison joka loin tuon bändin bukeen. Loppumusiikiksi vähän vartuuneempaa Tzoossia.
 
 

15. heinäkuuta 2019

Kynsilaukkatanssiaisten aikaan. Muutamia mietelmiä.

 
 
 
 
Idibus Iuliis

Ja jos ne sattuvat vielä täydenkuun aikaan niin mikäpäs siinä sitten olisi. Niin ei nyt tainnut tänä vuonna kyllä kuitenkaan käydä. Mutta onhan vuosia vielä tulollaan montakin ja asialle voi myös tehdä jotakin. Ihanteellisin aika olisi tietysti silloin kun täysikuu. Tällä ei ole mitään tekemistä toimituksen näkökulmasta ns. kuukalenterin kanssa ja monien muiden uskomusten, kyse on vain valaistustekniikasta jonka luonto tarjoaa. Yö tuo tapahtumaan oman hohtonsa ja varsinkin jos se sattuisi olemaan lähes trooppinen. Itse asiassa De Re Allii Sativin koeviljelmällä Ison venäläisen kanta eli IGOR on tänään ollut suoristusmitanssissaan ilman sen suurempaa numeroa. Täysikuun tarkka aika on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 17.07.2019 klo 0:38.

Mutta mistä ilmiöstä on sitten lopulta kyse? Kovavartiset lajikkeet tekevät siis kukkavarren kuten tiedämme. Siitä kun kukkavarsi tulee esille ”viimeisenä lehtenä” kuluu lajikekohtaisesti aikaa noin 22-28 päivää, lajikkeista riippuen, siihen kun se alkaa suoristumaan. Hyvin lämpimänä vuonna aika voi olla jonkin verran lyhyempikin. Suurin osa kukkavarsista leikataan, mutta jotkut kasvattajat voivat jättää useampiakin kasveja leikkaamatta jotta saataisiin latvaklooneja. Leikkaamatta jättäminen suuremman mittakaavan viljelyssä pienentää satoa joten suurten tanssiaisten järjestäminen on jonkinlainen hyväntekeväisyys-numero. Käytännössä, parhaimman tuloksen aikaasaamiseksi, pitäisi jättää noin aarin kokoinen ala leikkaamatta sellaista lajiketta kuin esimerkiksi Rocambole Iso venäläinen ja vaikkapa sen Igor-kanta. Kovin leuhkaa olis tietenkin järjestää se Spanish Roja-lajikeella. Aarin kokoisella alallahan voi kasvattaa 1200 kasvia joten on kyse iososta hankkeesta jossa menetetään kasvia kohden jopa 30 grammaa potentiaalista painoa.

Vaatisi valan isoa menekkiä klooninipuille kohtuullisella hinnalla jos sellaiseen ryhtyisi. Toisaalta ihannekokoisia Isoja venäläisiä menee kiloon 8 kappaletta jolloin raapien keskipaino on noin 125 grammaa. Kaikista korkealuokkaisimman kynsilaukan teoreettinen hinta on 48 euroa kilolta joka tekee em. kokoisen raapin hinnaksi 6 euroa. Pienempikokoisia, jopa 70-grammaisia yksilöitä  voi myydä samalla hinnalla ja jos niitä menee kiloon 15 kappaletta niin silloin raapin hinnaksi tulee 3:20 euroa. Leikkaamaton Iso venäläinen tuottaa helposti seitsemänkymmentä-grammaisen raapin ja latvaklooninipun kaiken lisäksi. Leikkaamattoman kasvin wrapperit pysyvät maassakin ollessaan vielä ehjinä joten tässä suhteessa mitään ei menetetä. Ja jos hyvästä latvakooni-nipusta voi pyytää jopa 5 euroa niin pitää vain kysyä mikä lopulta kannattaa? Jos menekki on siis kohdallaan niin voi ryhtyä järjestelemään oikeita kynsilaukka-tanssiaisia omaksi, ystävien ja kasvienkin suureksi iloksi. Kynsilaukka-tanssiaiset ovat suuri sosiaalinen tapahtuma myös kasville itselleen, todellista lajille ominaista sosiaalista toimintaa. Se pitää kasveille suoda. Mutta tanssivasta kynsilaukasta voi toki nauttia ilman suuriakin volyymeja.

Tanssivasta kynsilaukasta on yksi verraton kuvaus. Nimittäin kirjassaan Growing Great Garlic Ron L. Engeland on kuvannut maagista kokemustaan vuonna 1988 seuraavin sanoin:

”Within about one week, the remaining flower stalks began to lose their curl and stand up straight, an event I knew should occur —but Ihadn’t been mentally prepared for the sight of an entire field of stalks rising four to five feet in the air like dancing serpents. It was impressive, and nerve wracking.”

Huomenna tämän kuun Iduksen jälkeisenä päivänä voi vielä kokea jotain mistä jo Engelan puhui. Mutta tulee vuosi jolloin intakteja IGOREITA on pellolla aarin kokoisella alalla odottamassa suuren tanssin alkamista. Otsikkokuvassa vähän pienempi IGOR-joukko. Noita kaukaisessa tulevaisuudessa häämöttäviä tanssiaisiua voi ryhtyä odottelemaan vaikkapa tämän laulun tahdissa.
 
 

11. heinäkuuta 2019

Sadonkorjuun ajankohdasta.

 
 
 
 
 
ante diem V Idus Iulias

Tasavaltalaisella tyylillä.


Kesän lämpö on hiipunut ainakin tooistaiseksi mutta monella kynsilaukan kasvattajalla kuumottaa päässä yksi asia; milloin aloittaa sadonkorjuu? Sadonkorjuun aloittaminen on liukuva asia jos viljelyssä on useampai kasvuryhmiä ja lajikkeita. Nyrkkisäädöstönä voidaan sanoa seuraavaa:

I Sadonkorjuu aloitetaan kukkavarsien leikkauksesta. Se tehdään vielä siinä vaiheessa kun kukkavarret ovat riittävän pehmeitä. Tänä vuonna De Re Allii Sativin koeviljelmällä harjaannuttiin menetelmässä vetää kukkavarren pehmyt osa lehtivarren (Engl. ”pseudostem.”) sisältä siten että satona saadun kukkavarren kokonaispituus oli jopa 60 senttiä joillakin lajikkeilla. Kaikista mehevimmät kukkavarret tuotti mihinkään kasvuryhmään luokittlematon tsekkiläinen lajike Bjetin.

II Kun kukkavarret leikataan kannattaa kunkin lajikkeen joukkoon jättää muutama kasvi intaktina olemaan indikaattori oikealle lajikekohtaiselle sadonkorjuun hetkelle. Kun kukkavarsi on suoristunut voidaan sadonkorjuu pääsääntöisesti aloittaa kahdeksan päivän kuluttua siitä.

III Ensimmäisenä korjataan Aasian purppurat koska niiden lehdet ovat kaikista hauraimpia. Tämä näkyy jo vihreän kasvun vaiheessa. Aasian purppurat on korjattava silloin kun kasvusto on vielä vihreä. Pitää kuitenkin muistaa että parhaassakin tapauksessa kokeneinkin viljelijä tuskin saa kuivattuun raapiin enempää kuin kolme kunnollista wrapperia. Aasian purppuroiden suhteen kukkavarren leikkaamisella ei ole merkitystä raapin kokoon. Tämän lajikeryhmän suhteen lisäysmateriaalin koolla on eniten merkitystä. Kakikista isoimmat kynnet kannattaa laittaa maahan jotta kasvi saa paljon kasvuenergiaa ensikasvussaan. Viherosa on valmis jo yleensä kesäkuun alussa ja sen massa jää aina kovin pieneksi. Mitä enemmän lähtöenergiaa kynnessä on sitä suurempi on viherosa.

IV Vaikka Aasian purppurat ovat aikaisia niin yksi Lasipurppuroiden edustaja voittaa ne vuosi vuodelta mennen tullen. Kyse on lajikkeesta Early Purple. Tänä vuonna se tuli korjuukypsäksi Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain kansallispäivän tietämillä ja jopa ennen sitä. Lajike sai olla maassa kuitenkin muutaman ylimääräisen päivän. Korjattujen yksilöiden parhaimman kolmanneksen diametri oli yli 54 millimetriä. Early Purple häviää raapien painossa kasvurymä-tovereilleen, mutta on silti paras gramantuottaja jos katsotaan kasvin maanpäälisen osan massaa.

V Aasian purppuroiden ja Lasipurppuroiden aikaisimman lajikkeen ohella tuleentuvat Turbaanit. Turbaanien sadonkorjuu on jossain määrin henkimaailman asia ja oikea ajoitus löydetään vain viljelijäkokemuksen kautta. Kun Turbaaneja on vielä kolmea sorttia niin tekemistä ajoituksen kanssa on. Turbaanien lehdet ovat kuitenkin kaikista sitkaimpia Silverskinien ohella joten raapi saa rauhassa paisua. Turbaanien sadonkorjuu ei ole välttämättä heikkohermoisten puuhaa.

VI Kun kukkavarsi on suoristunut voi ryhtyä tarkkailemaan raapin kasvua ja kehitystä ellei sitä ole jo aiemmin tehnyt. Vanha hokema kun kaksi tai kolme alinta lehteä johtaa harhaan ja siihen että sato korjataan usein liian aikaisin vaikka kasvupotentiaalia olisi ollut vielä jopa 20% mitä raapin painoon tulee. Huomio tulee kiinnittää vielä vihreiden ja energiaa tuottavien lehtien lukumäärään. Kirjaimellisesti otettuna hokema ”kaksi tai kolme lehteä kuvahtaneena” voi johtaa jopa siihen että puolet kasvupotentiaalista menetetään. Ja vaikka tuottavienkin lehtien yläosat olisivat kellastuneet niin suurin osa lehdestä voi vielä yhteyttää. Kavia on tarkasteltava aina kokonaisuutena.

VII On mahdollista että joidenkin kovavartisten lajikkeiden kasvit eivät menetä raapin koossa vaikka kukkavarsi jätettäisiinkin leikkaamatta. Kyse on maan laadusta ja multavuudesta, yksinkertaisesti kasvuolosuhteista. De Re Allii Sativin annaalit tuntevat tapauksia että leikkaamaton iso venäläinen on tuottanut jopa yli 140-grammaisen raapin kuivaa painoa. Kyse oli kasvupaikasta joka oli muokattu puolen metrin syvyyteen saakka ja kohopenkillä oli korkeutta silloin 20 senttiä. Raapin säilyvyyden kannalta leikkaamattomuus olisi parasta. Em. tapauksissa kun kukkavarsi oli jätetty leikkamatta ja latvakloonit olivat täysin kehittyneitä saatiin Ison venäläisen raapeihin vielä 5-6 täysin virheetöntä wrapperia.

VIII Pehmytniskojen suhteen on katsottava kasvia myös kokonaisuutena. Pehmytniskojen kuoret ovat sitkaampia kuin kovaniskojen.

IX Tänä vuonna on opittu Silverskinien suhteen uutta mitä tulee viljelytekniikkaan ja sitä tullaan soveltamaan jo ensi vuonna. Silverskineillä on taipumus nostaa raapi ylös penkistä ja kun kasvi kokonaisuutena on herkkä kaatumaan siihen on varauduttava. Ensinnäkin Silverskinien istutusalusta tulisi olla multaisa ja hiekkapitoinen. Syksyllä kynnet on istutettava tuuman verran syvempään kuin muiden kasvuryhmien edustajat. Tämän lisäksi ei ole pahitteeksi jos Silverskin-kasvustot mullataan kesäkuun alussa. Siis kohopenkin päälle laitetaan kevyttä multahiekka-seosta jopa kymmenen sentin verran tasaiseen. Näin estetään Silverskinien kaatuminen. Kyse on aika tavalla samasta asiasta kuin perunoiden multaamisessa.

Otsikkokuvassa tietenkin pari nippua Aasian purppuroita ja lajike taitaa olla Big Japanese. Loppumusiikiksi ei löytynyt Silverskin-laulua, mutta kuitenkin jotain hopeaan liittyvää kuitenkin. 
 
 

5. heinäkuuta 2019

Kynsilaukasta ja siihen liityvistä nimityksistä — Räperi.

 
 
 
 
 
Pridie Nonas Iulias


Räperi. Raapille ja kuorille on oltava hyvät ja ainutlaatuiset nimet. Wrapperia on täälläkin käytetty ja sana on sinänsä hyvä mutta ehkä korvattavissa. Ehkä asiaa pitäisi lähestyä onomatopoieettisesti suomen kielen lähtökohdista ja kulkea sinne minne ajatus johtaa. Samalla pitäisi löytää sana joka olisi suurin piirtein samassa linjassa kuin sanat kynsi ja raapi. Mutta mikä olisi siis ääni joka liittyisi kynsilaukam raapin kuoriin ja kuorimiseen? Kuori olisi kyllä sinänsä hyvä mutta kun on kyse ainutlaatuisesta kasvista niin sen pitäisi olla sellainen joka voidaan liittää siihen ja vain siihen. Tavallisella sipulilla on kuori ja sipulin kuoriminen aiheutta kyllä ääntä, ähinää ja pientä kyynelten aiheuttamaa tuhinaa. Kynsilaukan kuoriminen ei itketä eikä saa ketään ähisemään.

Kun kynsilaukkoja kuoritaan urakalla käy se työstä. Orgaanisella tavalla kasvatetun kynsilaukan varmastikin hauskin työvaihe on wrappereiden poistaminen ja raapin hajoittaminen. Isoilla amerikkalaisilla farmeilla tästä toiminnasta käytetään nimeä ”popping party.” Kun hajotetaan 28 000 raapia käsin joiden kynnet vaaditaan megagrossin eli 144 000 kynnen viljelmään niin työhön tarvitaan melkoinen joukko. Minä, Torsten Sandberg, De Re Allii Sativin päätoimittaja, koeviljelmän kuraattori ja julkaisija olen kalibroinut työn. Voin sanoa että harjaantunut raapihajottaja käsittelee tunnissa 240 raapia eli raapi viidessätoissa sekunnissa. Tähän kuuluu wrappereiden nysväys, kynsien erottelu ja lajittelu tarvittaviin kokoluokkiin. Samalla tarkastetaan poikkeavuudet. Kymmenessä tunnissa päästään vasta lukemaan 2400. Kolme kokenutta työläistä hajottaa kymmenessä tunnissa vasta 7200 raapia. Jokainen voi laskeskella sen kuinka paljon megagrossi vaatii aikaa. Kyllä siinä tarvitaan viihdykettä, musiikkia ja elävää musiikkiakin. Banjo saa soida ja ilmanalan täyttää sointuisa ja uuraiden käsien tuottama räpinä. Silloin tehdään sankaritekoja ja yksi oikea stahanovilainen voi noistaa muiden työtehoa huikeuksiin saakka…

Mutta hetkinen… tulikohan edellisesä kappaleessa sanotuksi jotain joka voisi olla tarvittava sana, jopa onomatopoieettinen oivallus. Räpinä… olisiko tuossa ainesta? Räpinä, räpistellä, räpistää.. ja mitä räpistellään… Wrapperia tietty joka suomen kielessä värjäytyy muotoon wräpperi. Kaksoisvee on meillä kovin keinotekoinen ja sille on käynyt kuten kreikan kielen tuplagammalle. Väitteeni on se, että jos ryhdymme käyttämään, tai kun tarpeeksi moni lähtee käyttämään sanaa wrapperi eli wräpperi niin ä-takavokaali hyvin nopeasti vaimentaa kitalaen keskiosassa syntyvän wee-äänteen eli ns kaksoisveen. Silloin jää jäljelle pelkästään muoto ”räpperi.” Mutta tarina ei pääty tähän, ei todellakaan. Sanoilla on taipumus lyhentyä ja tässä tapauksessa mahdollisia lyhentymiä olisivat muodot räpper tai räperi. Muoto räppi on jo kielessämme varattu tarkoittamaan erästä musiikin lajia eli räp-musiikkia.

Muoto räpperi voi kuitenkin oivalla tavalla lyhentyä pelkkää ”räperiin.” Olemme siis lähteneet liikkeelle onomatopoieettisesta oivalluksesta ja vaatimuksesta. Räpistä oli lähtökohta ja pelkästään omomatopoieettisena vaatimuksena räperi on hyvin pätevä sana. Se viittaa hauskalla tavalla moniin asioihin olematta kuitenkaan mitään niistä. Se tuo mieleen rap-musiikin ja ehkä kaukaisesti paperin ja eikä mitä suurimmassa määrin kreppipapperin ratina tuo mieleen sen äänen joka syntyy kun kynsilaukan kuoria avataan. Räperissä on myös mukana samat kantakonsonantit  hyvin samankaltaisesti kuin sanassa raapi: r-p ; r-p-r. Molemmat sanat päättyvät samaan vokaaliin eli ii-kirjaimeen. Kun vielä muoto räperi on p-kirjaimen osalta vain yhden konsonantin paksuinen tulee sitä seuraavaan e-vokaaliin sewa-luonnetta joka voi himmentää loppuvokaalia. Sanat ovat vahaa ja vokaalien kvantiteetit kovin selittämättömän oloisia. Aika näyttää sen kumpi muoto on kestävä, räperi vai räper. Kirjakieli vaatii muotoa räperi, mutta aika näyttää.

Mikä on lopputulema; siis mikä on lopputulema? De Re Allii Sativin toimituksessa on keskusteltu asiasta ja siitä ollaan kahta mieltä. Toisaalta räperi/räper nähdään perusteltuna mutta ehkä vähän haettuna ja keinotekoisena. Päätoimittajan ääni ratkaisee kuitenkin asian ja perusteluna on onomatopoieettinen vaatimus ja samankalaisuus sanan raapi kanssa. Ratkaisu tehdään muodon räperi eduksi vaikka tiedostetaan sen että tulevaisuudesa, ehkä jo sadan vuoden päästä, varasto-yksikköä tarkoittava sana raapi voi lyhentyä muotoon rapi. Mikä on totuus, sitä kysyi mies joka edustaa kristillisessä uskontunnustuksessa periaatteessa meitä jokaista, siis Pontius Pilatus. Minä, mies joka en ole ratsuväen upseeri, enkä mitenkään raaka mies kysyn että miten käy? Ehkä lappilaisperäinen sananparsi on juuri nyt se mihin on nyt parasta päättää: ”Piru tietää vaan ei sano."

Otsikkokuvaan ikuistettu pieni hetki toimituksen elisestä palaverista. Tuoreet Silverskinien kasvuryhmän lajikkeen Tutor kynnet ovat tavattoman hienostuneen makuisia ja erittäin sokerisia.

Ai se piru vieköön... Irwin asialle.