30. huhtikuuta 2019

Reiwa on koittanut — monenlaisia unelmia mielessä…

 

Kalendis Maiis

Tänään on Maiis-kuun Kalendae-päivä. Roomalaisia ja heidän järjestystään ihailevalle henkilölle kuten De Re Allii Sativi päätoimittajalle numerot ja järjestys merkitsevät paljon. Niiden pitäisi merkitä muillekin, elämme maailmassa joka tarvitsee järjestystä ja luokittelua jotta ymmärtäisimme kaiken kauneuden ja tarkoituksenmukaisuuden paremmin. Maia oli roomalaisille kasvun jumalatar. Tänä vuonna kevät on aikaisessa ja sen huomaa tietysti DRAS-koeviljelmän liepeillä ja muutenkin. Tätä kirjoitettaessa muutama lajike on jo 1”3’ eli 38 senttiä on voitettu kanta. Flooran päivänä IGORIN Sinij Tsevetokin ja muutaman muun korkeus on jo kaksi jalkaa eli reilut 60 senttiä ellei sitten enemmänkin. Kaikkein korkeimmalla keikkuu kuitenkin erään Turbaanin kirjastopenkin yksilö jolla on korkeutta jo 43 sennttiä. Lannoitus tuntuu olevan kohdallaan tänä vuonna sillä jokaisen lajikkeen kasvusto on kauniin vihreää. Luvassa on hyvä vuosi ja viileäkään jakso tulevan kuun aikana ei hidasta millään lailla kasvua.

Näillä näkymillä voidaan elää seuraavan ennusteen mukaan:

Ensimmäiset kukkavarret tulevat esiin marmoripurppuroilla 25.05 alkaen
Useimpien lajikkeiden viherosa valmis 25.05 alkaen
Ensimmäiset kukkavarret voidaan leikata 03.06 alkaen
Vihertavaraa voidaan korjata 10.06 alkaen
Kukkavarsien pääsato korjataan 15.06 alkaen
Aasian purppurat tulevat korjuukuntoon 04.07
Varsinainen sadonkorjuu alkaa 15.07
Lasipurppurat kuivia ja luovutuskunnossa 15.08
Kaikki tavara kuivattu ja luovutuskunnoissa 10.09


De Re Allii Sativi on aina välttänyt tiettyjen sanojen käyttöä. Viherosalla tarkoitettan kasvin maanylistä osaa. Kasvu on nyt todella runsasta ja siihen on yksi hyvä syy. Kynsien talvehtiminen sujui hyvin. Iloita ei pidä pelkästään Aasian purppuroiden suhteen sillä myös Kreolien kirjastopenkissä on tekeillä todella valtaisa yllätys.

Tänä vuonna Aasian purppurat eivät mene yli sillä menneistä on otettu opiksi. Sadonkorjuu tehdään viikkoa aikaisemmin kuin muilla ottaen huomioon kasvin elinkaaren. Tämän kasvuryhmän edustajien wrapperit ovat kaikista hauraimpia ja sadonkorjuu tulee tehdä silloin kun useimmat lehdet ovat vielä tuoreita.

Aasian purppurat ovat siis hyvässä kasvussa ja ehkä kärsivällisyys viimein palkitaan. Yksi lajikkeista on tekemässä hyvää viherosaa ja kasvu on tasaista. Kärsivällisyys palkitaan ainakin yhden lajikkeen suhteen. Big Japanese on viettänyt koeviljelmällä ja Sandbergilla jo kolme talvea ja vasta nyt voidaan odotella parempaa lisäysmateriaalia. Kärsivällinen on oltava vielä ainakin tämä kausi ja seuraavakin. Massa-lajiketta siitä ei tule ja jos josku Sandbergilla maahan laitetaan ne melko kaukaisessa tulevaisuudessa, vuosikymmenen päässä, siintävät 168 000 kynttä niin tämän lajikkeen kynsien lukumäärä ei koskaan tule olemaan suurempi kuin 180-216.  No onhan siinäkin jo 10 penkkimetriä. Tänä vuonna on kuitenkin tarkoitus ensi kertaa maistella tätä lajiketta oikein kunnolla.

Olkoot edellinen pitkähkö johdanto siihen mitä Auringon kehdon maassa tapahtuu. Japanissa siirrytään toukokuun ensimmäisenä päivänä uuteen aikakauteen. Uuden kauden nimi on Reiwa ja mitä sillä tarkoitetaan on yksinkertaisesti rauha — harmonia — kauneus. Tänään on tämä De Re Allii Sativin avaus omistettavan Auringon kehdon maan kynsilaukalle. Varmasti tulevaisuudessa muutama muukin japanilaista alkuperää oleva kynsilaukka löytää tiensä koeviljelmälle. Pitää tietysti muistaa että kynsilaukka on aikoinaan ollut tuontitavaraa Auringon kehdon maahan kuten se on sitä Suomeenkin.

Japanilaiset etsivät siis rauhaa, harmoniaa ja kauneutta. Ajatus ei ole ollenkaan huono. Sitä on hyvä kaikkien etsiä. Japani tulee olemaan muutenkin tapeetilla tulevan vuoden aikana sillä XXXII olympiadin kisat järjestetään Tokiossa ensi vuonna; ensivuonna2020.

Kaikella on paikkansa ja järjestyksensä. De Re Allii Sativin koeviljelmällä kaikki 170 lajiketta on myös järjestetty tietyllä tavalla. Kukapa ei etsisi rauhaa, harmoniaa ja kauneutta. Sanoihin rauha, harmonia ja kauneus sisältyy paljon. Kun katselen tämän blogin julkaisuhistoriaa ja menneitä vuosia näen paljon. On jo viides kalenterivuosi jonka aikana on nähnyt päivänvalon 186 kirjoitusta tämä mukaan lukien. On haluttu kirjoittaa kokonaisvaltaisesti jättämämättä mitään pois. Jos on ollut tarpeen sanoa jotain ikävään sävyyn niin sekin on tehty. Jos on ollut tarpeen arvostella jotain huonon julkaisun vuoksi niin se on tehty, ja jos on ollut tarpeen julistaa Pyhä Sota Alexandra-asiassa niin sekin on tehyt.

De Re Allii Sativi tarkoittaa yksinkertaisesti ”Kynsilaukan asiasta” tai paremminkin ”Kynsilaukan puolesta.” Tuntuu siltä että nämä 186 kirjoitusta ovat olleet vasta harjoitusta tulevaa varten. Paljon on sanottu, mutta se on vielä kovin vähän. Istun tätä kirjoitellessani ulkosaunan kammarissa. Kevään koleus puree aurinkoisen päivän illassa ja olen laittanut tulen pystyuuniin, odottelen että lämpö alkaisi hehkua. Aion kirjoittaa pois yksinäisyyttä ja unelmoida tulevasta kesästä johon kuuluu kysnilaukkaa, kissoja ja varmasti myös ihmisiä. Kynsilaukkoja on tullut istutettua seuraksi melkoinen määrä ja kissat ovat aina seurana, mutta ihmistä ymmärtää vain ihminen. Ajattelen sitä millainen voisi olla uusi ja parempi maailma kuten usein teen. Uuden maailman visiossani on ihminen joka elää lähellä luontoa ja maata. Hän tuottaa itse huomattavan osan ravinnostaan monipuolisella tavalla. Hän ei kuormita luontoa ja liikkuu vain sen verran mitä on tarpeen. Varmasti hän etsii rauhaa, harmoniaa ja kauneutta.

De Re Allii Sativi etsii myös uutta ja kaunista maailmaa jossa kynsilaukalla on tietenkin tärkeä osansa. Onhan kynsilaukka kasvien kuningas ja ehkä luonnon antamista erityislahjoista hyvin suuri ja tärkein. Mutta hyvin suuri ja tärkeä joutuu olemaan vain osa kokonaisuutta. Se tarvitsee kuitenkin ihmisiä edistämään sen asiaa suurella innolla ja suurella asiaan paneutumisella. Ihmiskunnan tuleviasuus ei ole helppo. Auringon kehdon maassa ihmiset ovat päättäneet etsiä kohtuutta. Kohtuus näkyy kansakunnassa jonka koko tulee olemaan paljon pienempi tulevaisuudessa. Yhtä kaikki, De Re Allii Sativi tervehtii Auringonnousun maata. Reiwa on koittanut.

Nimi Reiwa on syntynyt japanilaisen Man’yoshu-runoantologian (tarkemmin Man’yōshūn) innoittamana. Ilmaus muodostuu kahdesta kanji-merkistä, ja se herättää positiivisia mielikuvia tulevaisuudesta. Ensimmäinen merkki tarkoittaa lupaavaa, valoisaa tai kaunista kevättä ja toinen rauhaa, runokontekstissa rauhallista ja hiljaista tuulen virettä. Tein tänään käänöksen tuosta nelirivisestä runosta josta nimi Reiwa on japaniksi johdettu. Japania en osaa joten käännös on tehty englannin kielestä. Ehkä se välittää jotain kaikessa pelkistettävyydessään, turhat olla-verbit pois.

tulee nuori kevät, kaunis kuukausi
tuuli käy lempeästi ja ilma kirkas
pellot ja suot täynnänsä vihreyttä
ruohoa paljon, tiiviinä ja sakeana


Japanilaiset asiat ja japanilainen huilu-musiikki on aina ollut De Re Allii Sativin päätoimittajan sydämmessä suurella sijalla. Siispä tänään Hiromi Motomiya: https://www.youtube.com/watch?v=fPYxUa1ZVAY

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.