4. huhtikuuta 2017

Kynsilaukan viisi satoa

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Nonis Aprilibus MMXVI

Kynsilaukka ei pelkästään ole kasvuryhmien ja yksittäisesten lajikkeiden puolesta moninaisuudessaan ylivertainen, vaan myös sen suhteen kuinka siitä voidaan saada monta satoa. Eri sadot menevät osittain päällekkäin ja nykyaikainen pakastustekniikka luo vielä aivan uuden ulottuvuuden. Nyt kun sprouttikuun viides päivä on koittanut kynsilaukan syntysijoilla Keski-Aasiassa niin on aika kirjoittaa sille uusi ylistys. Siis nyt puhumme kynsilaukan viidestä sadosta. Tarkastelussamme lähdemme liikkeelle kynsilaukkavuoden mukaan ja sehän alkaa sulamakuusta.

Sulamakuussa eli maaliskuussa voidaan vielä nauttia tuoreista talviversoista joita saa parissa viikossa laittamalla kynsiä multaan. Yhtä aikaa voi ruokapöydässä olla pääsadon kynsilaukkaa, tuoreita sisällä kasvatettuja versoja ja tietenkin skeippejä pakasteesta. Pääsiäisen sattuessa sulamakuun puolelle on tarjolla siis kolmenlaista satoa.

Periaatteessa sprouttikussa on samanlaiset mahdollisuudet, mutta hyvinä vuosina ja hyvissä olosuhteissa saa jo kevätversoja. Muutoin katsellaan lajien sproutti-paraatia ja laitetaan maahan kynsiä kevätkynsilaukan vuoksi josta saadaan sato sitten kynsilaukkavuoden toukokuussa.

Toukokuun puolessa noin 40 päivää maassa olleet ja viritellyt kynnet ovat kasvattaneet hyvinkin 2/3 jalan pituiset versot. Koska on kyse pikakasvatuksesta ja kasvusto saa voimassa pääasiassa kynsistä niin yhden neliömetrin alueelle voi laittaa vieri viereen jopa 200 kynttä tuottamaan kevätversoja. Jolla on omia Silverskinejä tai ylijäämä-artisokkaa on tietysti kadehtittavassa asemassa. Tähän tarkoitukseen käyvät myös kaupasta ostetut espanjalaiset. Kiinalaiset eivät alhaisen sokeripitoisuutensa vuoksi sovi tähän. Niiden kasvu on hitaampaa kuin espanjalaisten.

Varsikuun koittaessa ja viimeistään juhannuksen alla saadaan sitten skeippejä eli tuoreita kynsilaukan kukkavarsia. Jolla on maassa yli tuhannen kynnen kasvusto voi sortua sellaiseenkin ylellisyyteen kuin pelkkien kukintojen syömiseen. Vartta ei toki heitetä pois, mutta kulhollinen nuoria kukintoja vetää vertoja mille tahansa herkulle. Käyttötarkoitukset ovat moninaiset ja maailma on reseptejä täynnä. Varsikuun lopulla saadaan sitten myös kesäkynsilaukkaa ja siihen sopivin kasvuryhmä on tietenkin artisokka. Siis on kyse siitä, että jo hyvänkokoisia raapeja otetaan maasta ja ne syödään tuoreeltaan. Ja jälleen maailma on täynnä reseptejä.

Sitten kääntyykin katse jo sattikuuhun ja silloin ollaan kynsilaukkavuodessa ehkä köyhimmillään. Tai miten sen ottaa. Myöhäisimpään aikaa valmistuvia Silverskinejä voidaan vielä käyttää kesäkynsilaukan tapaan ja tietenkin pakkasesta voidaan ottaa edellisen kuun aika pakastettuja skeippejä.

Kelokuussa eli kuivatuksen aikana ollaan aika pitkälti skeippien varassa ellei sitten syödä puoliraakaa kamaa ja ja tietenkin jo kuivaksi tulleita turbaaneja ja artisokkia. Hyvänä vuonna turbaanit ovat valmista kamaa jo kelokuun puolivälissä.

Pääsato kypsyy tietenkin kamakuussa eli normaalin ajanlaskun mukaisesti syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kynsilaukka-vuosi alkaa olla täyttymyksessään ja on juhlien aika. Kuten on tullut jo aiemminkin sanottua niin kamakuu olisi se kaikkein parhain aika viettää oikeita kynsilaukka-festivaaleja. Tietenkin seuraavan kuun alkukin käy asiaan. Vaikka kynsilaukka on tämän planeetan suurenmoisin kasvi, niin kunnon markkinatunelmaan kuuluvat muutkin luonnon antimet jotka on saatu korjattua ihmisten ilmoille ja syötäväksi.

Tämä oli lyhyt kertomus siitä mitä tarkoittaa kynsilaukan viisi satoa.

https://www.youtube.com/watch?v=_AWX9m42Gtc

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

6 kommenttia:

  1. Isoista kynsistä en ole salaattiainesta kasvattanut ( en ole raskinut ) vaan pienistä kukkavarren päähän kehittyvistä itusilmuista. Niitä tiheä kylvös kukkaruukkuun. Kun ne ovat kasvaneet noin 10 cm pituuteen saksilla lyhentäminen ja leivän päälle. Ne kasvattavat uutta lehteä parin leikkauksen verran ja sitten kasvuvoima ehtyy. Nuo Kiinalaiset pienet jakautumattomat valkosipulit. Minulla on se käsitys, että Kiinassa niitä käsitellään idun- ja juurten kasvamista estävillä kemikaaleilla. Muulla tavoin ei voi selittää niiden hyvää myyntikuntoa, joka niillä on kaupan hyllyssä. EU:n alueelta tuleva valkosipuli käsitellään samoilla ohjeilla koko EU:n alueella ja siinä mielessä turvallista syötävää.

    VastaaPoista
  2. Minulla on kokeilussa muutaman kiinalaisen solon kasvatus. Ne ovat kasvattaneet juuria, mutta verson kasvua on vasta yhdessä ja sekin on todella hidas. Selvästi näitä on käsitelty jotenkin. Raportoin myöhemmin miten niiden kanssa käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kokeilin viime vuonna ja siitä ei tule mitään. juuret eivät ole "oikeita" juuria koska pohjus on tuhoutunut.

      Poista
    2. Ihan oikeilta nuo juuret näyttää. Istutin siis niiden jääkaapissa olleiden solojen sisältä löytyneet idut joissa oli jo juuren alkuja.
      https://goo.gl/photos/e4aPfk3mREW33xow9

      Poista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.