13. maaliskuuta 2016

Kynsilaukka.

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Oma mielenkiitoinen, ei rannaton, mutta melkoisen aava olisi tutkimusrupeama rakkaan kasvimme nimimaailmaan eri kielissä ja kulttuureissa. Valkosipuli on meillä lainasana pohjoismaisista kielistä, lähinnä se on tullut meille ruotsin kielen vaikutuksesta. Toisaalta jos asiaa ruoditaan tarpeeksi pitkälle niin useimmissa kielissä sanan toinen osa viittaa useimmiten sipuliin. Valkosipuli nimenä on ongelmallinen tai sitten ei ole. Kutsuuko kyseistä kasvia sitten valkosipuliksi vaiko kynsilaukaksi onkin sitten niin sanotusti asia jota on tutkittava laajemmista näkökulmista. Pieni katsaus nimen historiaan osoitaa kuitenkin sen, että mitä vanhempi kieli on kyseessä niin sitä harvemmin se viittaa itse sipuliin. Sanskriitin kielessä kasvi tarkoittaa ”suurta puhdasta.” Kreikkalaisille se oli ”skorodon,” joka tarkoittaa pistävätuoksuista ruusua. Englantilaiset ovat tässä onnellisemmassa asemassa kun heidän pitemmälle kehittyneessä kielessään löytyy asialle hvyin osuva ilmaisu ”stinking rose.” Meillä on vain käytössä käytännössä sanat ”haju,” ”tuoksu,” ja ”lemu.” Mikään em. sanoista ei  suoranaisesti ole ainoaaan kielteinen. Nykyään kun englannin kielen käyttö on vallannut maailman, niin tietysti myös sana ”garlic” on tunnettu kaikkialla. Tuonkin sanan jälkimmäinen osa viittaa sipuliin. ”Lic” on indoeurooppalaisen kieliperheen kantasanan johdannainen siinä missä ruotsin kielen ”lök.”

Mutta mitä ovat sitten ne laajemmat yhteydet jotka tässä on syytä ottaa huomioon. Aiemmin tässä alustassa on pohdittu tämän ihan kasvin nimeä ja nimihierarkiaa. Ongelmahan on se, että ei ole olemassa sopivaa nimeä jolla kasvin kynsistä koostuvaa varasto-yksikkö kutsuttaisiin. Sipuli ei ole oikea termi kutsua sitä. Pois sellainen… Tämän avauksen ensimmäinen kappale ja hyvänen aika, itse otsikkokin, antaa aiheen otaksua täydellistä horisontinvaihdosta. Mutta mennään suoraan asiaan ja todetaan jotain. Jaaritellaan sitten myöhemmin semantiikasta sun muusta. Tästä lähtien tällä alustalla käytetään seuraavia suomenkielisiä termejä:

Kynsilaukka on Allium Sativum-nimisestä kasvista käytettävä nimi.
Raapi on kyseisen kasvin kynsistä koostuva varasto-yksikkö. Yksikyntisestä ja lähinnä kiinalaisesta lajikkeesta käytetään myös samaa nimeä.
Kynsi on yksittäinen varasto-yksikön osa.
Itusilmu on varttamuodostavan, tai osittain varttamuodostavan lajikeen pieni, lajiketta kasvukierrossa lisäävä pieni varasto-kynsi.
Siemen on oikea kynsilaukan siemen. Kynsilaukka voi tuottaa oikean itävän siemenen kun kukinnon toimintaa manipuloidaan.
Muunnelma on termi jolla voidaan korvata häilyvät käsitteet ”laji” ja ”lajike.” Kynsilaukka on geneettisesti yksi ja sama. Ei ole kovavartista lajiketta eikä pehmeävartista lajiketta. Pehmeävartisetkin lajikkeet voivat tehdä kukkavarren tietyissä olosuhteissa. Kuka tietää vaikka määrätietoisella ja muutaman sukupolven työllä, mutaatio mutaation jälkeen steriili artisokkakin voi jonain päivänä tuottaa leveysasteillamme kasvin jossa on täysin fertiili kukintajäjestelmä. Enää ei voi myöskään käyttää nimitystä ”villivalkosipuli.” Allium Longiocuspis on geneettisesti täysin sama kasvi kuin Allium Sativum (Gayle M. Volk et alii. Genetic Diversity among U. S. Garlic Clones as Detected Using AFLP Methods. 2004. Journal of American Society of Horticultural Science 129(4):559–569. 2004. ).


Asiasta voidaan jaaritella. Ja niin pitää tehdäkin. Nyt ollaan kuitenkin johdonmukaisia ja näin eletään. Termit ovat vain termejä ja niillä yritetään kuvata jotain joka on kaiken takana. Kaiken takana on suuri ihanuus, kasvien kuningas. Kasvin joka edelleen mysteerin tavoin pitää sisällään salaisuuksia, suuria salaisuuksia. Sillä on sisällään siunauksellisia voimia jotka tulevat kaikien ihmisten ja kaikkien kansojen siunaukseksi. Vaikka se on kaikista monimutkaisin ja älykkäin kasvi on se kuitenkin yksi kaikista helpoimmin viljeltävistä.

Voit ajatella ja luulla että raapi mikä raapi on aina samanlainen ja vain samanlainen. Mutta lopulta huomaat että olet väärässä sillä maailmassa on satoja kynsilaukan muunnelmia. Jokainen on erilainen suhteessa läheisimpäänkin muunelmaan. Niissä on eroavaisuuksia koon suhteen, värin suhteen, muodon puolesta ja maun ja tuoksun vaikutelman suhteen. Niiden voimakkuus on erilainen. Toisissa on vähän kynsiä ja toisissa enemmän. Jotkut muunnelmat säilyvät pitempään ja toiset ovat helpompi kuoria. Suurin osa ihmisistä on on täysin tietämättömiä tästä koska he useimmiten näkevät kaupoissa vain yhdensorttisia kynsilaukkoja. Jos joudut sattumalta maalaismarkkinoille tai tapaat erikoisuuksien kasvattajan hämmästyt taatusti siitä miten paljon muunnelmia onkaan. Kun kerran ostat kynsilaukkaan asiaan vihkityneeltä viljelijältä et enää koskaan palaa entiseen ”maailmanjärjestykseen.”

Hyvä sanoma kaikesta tästä on siinä että kaikki muunnelmat ovat myös sinun saavutettavissa. Sinun pitää vain astua kynsilaukan ihmeelliseen maailmaan ja pian huomaat että voit kasvattaa sitä itse.  Se on yksi helpoimmista hyötykasveista joita voit kasvattaa ja se palkitsee sinut myös ruhtinaallisesti. Mielihyvä jonka voit saada oman oman korkealuokkaisen kynsilaukan sadonkorjuusta on jotain sanoin kuvaamatonta. Se on toiseksi paras asia jonkin vielä paremman jälkeen. On jotain aivan uskomatonta, että voit nauttia jostain helpolla sellaisesta luonnonmukaisesti kasvatetusta ylellisyystuotteesta kuin kynsilaukasta omassa läheisessä elinpiirissäsi. Ja kun pääset osalliseksi siitä riemusta mitä on parhaimpien raapien kynsien istuttaminen maahan tulevan vuoden sadoksi teet jotain aivan sanoin kuvailematonta. Voit kasvattaa kynsilaukkaa kotipuutarhassasi, kukkapenkissäsi tai isossa ruukussa terassillasi tai ikkunalaudalla. Versojen kasvattaminen talvikuukausina tuo saman luomisen riemun tunteen.

Kynsien istuttamisesta sadonkorjuuseen kuluu yhdeksän kuukautta. Keväällä kun uuden kasvun airueena näet äiti maan povesta kohoavan verson niin olosi on kuin ylpeällä uudella vanhemmalla. Loppujen lopuksi ihmisellä ja kynsilaukalla on valtavan suuri kohtalonyhteys. Tämän mysteerin äärellä on syytä pysähtyä…

https://www.youtube.com/watch?v=GD3VsesSBsw

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.