Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Idibus Ianuariis
tasavaltalaisella tyylillä.
Niin olemme jo pitkällä tätä vuotta että on Nuutinpäivä ja Ianuariis-kuun idus-päivä. Tähän päivään viimeistään päättyy joulunaika jota nykyään auringonlaskun maissa vietetään. Kynsilaukan ystävä katsoo jo kevääseen ja on aina toiveikas. Joka katsoo pohjoisen napaseudun tilannetta voi olla päätyä epätietoisuuden tilaan. Nimittäin näinä aikoina ei normaalisti Arkangeliin purjehdittaisi eikä korkeille leveysasteille Grönlannin länsirantaa, ja Tsuktsien meren rantaan lyövät oudon lämpimät aallot. Tänään De Re Allii Sativi julkimoi sadanneljännenkymmenennenneljännen avauksnsa.
Kynsilaukka, kuten tiedämme, antaa viitseliäälle harrastajalle ja kasvattajalle useamman sadon. Pääsadon useimmat tietävät ja ymmärrys kukkavarsista kasvaa. Kuivaamattomana myytävä lähinnä artisokkien ja hopeakuorten tuoresato joka on tarkoitettu syötäväksi salaatin tavoin pitää erottaa varsinaisesta kuivattavaksi aiotusta kasvustosta. Tätä on pidettävä kolmantena satona. Vähemmän tunnettuja ovat talviversot ja kevään lopulla valmistuvat ulkoilmassa kasvatetut versot.
Omavarainen kynsilaukan harrastaja ja kasvattaja luonnollisestikin tuntee kasvuvarmat artisokka-lajikkeet ja tähän satotuotteeseen sopivat hopeakuoret. Niitä hän on varannut juuri talven varalle aikaan jolloin myötäauringon kehrä kasvaa kasvamistaan taivaanradalla. Isommat kynnet näiden kasvuryhmien lajikkeista, joita ei saa pitää kynsilaukkaperheen vähäisinä veljinä, hän varaa sopiviin uunissa kypsennettäviin talviruokiin. Useimpien talviversojen kasvatukseen soveltuvien lajikkeiden raapeista hän saa talviversojen kasvatukseen soveltuvia kynsiä kuudesta kahdeksaan.
Talviversojen maku on hienoin mitä kynsilaukka missään muodossa voi tuottaa. Talviversot kasvatetaan sisätiloissa ja mieluiten etelään avautuvan ikkunan ääressä. Luonnollinen ja kiirehtimätön kasvu tuottaa parhaan maun. Yksi kynsi vaikka ne olisi aseteltu vieri viereen kasvualustalleen ja niiden alla olisi vain kolmetuumainen kerros multaa voi tuottaa versoa hyvinkin anglosaksisen jalan verran. Versojen leikkaus voidaan tehdä niiden ollessa viiden tuuman mittaisia. Tämän jälkeen sen voi toistaa kaksi kertaa ennen kynnen voiman ehtymistä.
Mitä pitemmälle kevät etenee sitä nopeammin talviversot saavuttavat ensimmäisen korjuunsa ajankohdan. Tapaninpäivänä ruukkuihin istutetuista kynsistä voidaan tehdä ensimmäinen leikkuu Nuutinpäivän lähestyessä eli reilun kahden viikon mentyä. Kun taas ollaan helmikuun lopulla tällainen kasvu saadaan aikaan kymmenessä päivässä. Järkevä harrastaja porrastaa kasvatuksen kymmenen päivän intervallin mukaisesti. Näin hänellä on kasvatuksessa aina kolme erää versoja.
De Re Allii Sativi on tänään julkaissut talviversojen kasvatusta kuvaavan elokuvan. Elokuva on katseltavissa tämän linkin välityksellä.
Tänään De Re Allii Sativin toimitus mietti myös kotvan aikaa mikä olisi kaikista tasavaltalaisin minkään maan kansallislaulu. Lopulta oivallus, kun se koitti, oli siinä että se on Ranskan läpeensä tasavaltalainen Marseljeesi. Se on myös hyvin roomalainen ja sen tasavaltalaisen ajan hyveitä henkivä laulu. Grossi on nyt täynnä ja sen kunniaksi Marseljeesi.
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.