Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Kalendis Februariis anno MMXVIII
On aika jättää hyvästit vuoden ensimmäiselle kuulle. Samalla on tehty tilinpäätös joka koskee edellistä vuotta. Nyt katsomme seuraava kuukautta jolloin ainakin suotuisimmilla kasvualueilla ensimmäiset lajikkeet lykkäävät katteen alla esiin lohikäärmeenhampaansa ja sprouttaavat. Aika on myös taas katsella pohjoiselle katolle ja ihmetellä jään vähyyttä. Pohjoiset kansat käyvät innolla seuraamaan olympialaisia talvikisoja jotka pidetään Korean niemimaan eteläisemmässä valtiossa. Korealaiset ovat suuria kynsilaukan ystäviä ja he käyttävät kasvia monipuolisesti ravinnokseen.
Vuoden toinen kuukausi tunnetaan useimmissa auringonlaskun maissa roomalaisperäisellä nimellään. Suomi muodostaa tässä suhteessa yhden poikkeuksista. Roomalaisten toinen kuu, februarius, oli juhlien täyttämä. Juhlat liittyivät vainajiin ja heidän henkiinsä sekä puhdistamiseen ja puhdistautumiseen. Sanotaanpa koko kuukauden nimen juontuvan puhdistumista ja puhdistettua tarkoittavsta sanajuuresta februum. Nämä juhlat juontavat juurensa siitä että kaikista varhaisimmassa roomalaisten kalenterissa kyse oli vuoden viimeisestä kuukaudesta. Virallisesti roomalaisten kevät alkoi kuukauden seitsemäntenä päivänä. Odotettiin että länsituulen Jumala Favonius ryhtyisi puhaltamaan suotuisasti ja olisi aika saattaa pellot kylvökuntoon. Rikkakasvusto tuli hävittää. Oli aika kunnostaa viintarhat. Oli tullut aika polttaa kaikki ryönä mitä edellisestä vuodesta oli jäänyt. Oli myös aika karsia puut ja kunnostaa viinitarhat edellisen vuoden jäljiltä ja leikata hedelmäpuut. Kaikkialla nähtiin palavia risukasoja. Tänäkin päivänä Välimeren maissa viinitarhoissa käy työn vilske vuoden toisena kuukautena kun köynnökset leikataan ja viinipuista jää jäljelle vain siisti kanto jossa on muutama iso silmu. Nykyään viinitarhojen leikkuujätöksistä tehdään useimmiten haketta.
Etelämpänä kynsilaukan sprouttaus on jo tapahtunut, mutta meillä tuo kansa nukkuu vielä katteen alla. Lähipäivinä on odotettavissa lisää lunta. Talven selkä on kuitenkin taittunut ja auringon kehrä käy päivä päivältä korkeampaan ja korkeampaan. Kynsilaukan kasvattaja useimmiten viljelee pienimuotoisesti jotain muutakin. On aika miettiä mitä muuten laittaisi kasvamaan. Kaikkeen ei tietenkään kerkeä varsinkin jos hoidettavana on myös varsinainen siviilityö. Kynsilaukka-viljelmän yhteyteen sopii hyvin alue jossa kasvatetaan vanhoja luostarikasveja. Angelica eli Väinönputki muutaman muun kasvin kanssa on kiitollinen aloituskohde. Kovasti muotiin tullut karhunlaukka on luonteva lisä ja muita perinteisiä ja helppoja kasvatettavia ovat isohirvenjuuri, keltamatara, rohtovirmanjuuri ja maarianverijuuri. Kyseiset kasvit ovat kauniita katsella ja useimmat niistä ovat kovin hyödyllisiä. Ne antavat myös uskottavuutta kynsilaukan kasvattajalle.
Maarianverijuuri, rohtovirmanjuuri ja keltamatara on hyviä indikaattoreita eräässä suhteessa. Missä niistä kasvaa ikäänkuin luonnonvaraisena on se merkki siitä, että paikalla on ehkä joskus jopa satoja vuosia sitten ollut aikansa mittapuiden mukaisen oppineen ihmisen hyötypuutarha. Keltamataraa voi kasvaa vanhojen kirkkojen ja pappiloiden ympäristössä tänäkin päivänä laajoilla alueilla. Tätä kasvia kerättiin ja kuivattiin paljon. Eihän koskaan tiennyt kuoliko kesällä vai talvella? Keltamataraa laitettin ruumisarkkuihin ja vainaja sai maata näillä Neitsyt Marian sänkyheinillä. Todellakin monissa maissa, myös Suomessa, keltamataraa on nimitetty Neitsyt Marian sänkyheinäksi, koska vanhan pyhimystarun mukaan Maria nukkui keltamataran oljilla. Esimerkiksi lajin englanninkielinen nimi Lady's Bedstraw viittaa tähän taruun. Toisen tarinan mukaan Jeesuksen seimeen laitettiin pehmusteeksi mataroita, sillä aasit olisivat syöneet muut kasvit. De Re Allii Sativin koeviljelmän välittömässä läheisyydessä kasvaa valtava määrä mesiangervoa, keltamataraa ja muutamassa esiintymässä on runsaasti rohtovirmanjuurta ja maarianverijuurta. Keltamatara on levinnyt usean neliökilometrin alueelle. Kesäisin voi ajaa teiden varsilla hyvinkin muutaman kilometrin matkan ja penkkojen ehdottomana ykköskasvina on heinäkuun vaihtuessa elokuuksi keltamatara.
Uuden kuun alkuun sopinee tämä laulu.
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.