14. kesäkuuta 2016

Rocambolet lykkäävät vartta, mutta koska ne leikataan?

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

Niin lykkäävät ja Ison venäläisen kohdalla muutamat kasvit tekevät jo ensimmäisen kiehkuran.  Edellä ollaan kaikkea toiveunia ja ennustuksia. Kysehän on suomalaisissa puutarhoissa viihtyvästä talvikynsilaukan aateliin kuuluvasta kasvuryhmästä. Kyse on kynsilaukasta joka mehukkuuden, voimakkuuden ja flavorin perusteella tunnustetaan kaikista arvostetuimmaksi kynsilaukaksi.

Rocambolea sanotaan kylläkin huonosti säilyväksi muunnokseksi joka pitäsi syödä jo syksyllä. Vai pitääkö? Oikein hoidettuna, käsiteltynä ja varastoituna siitä on iloa korjuukuukaudesta ainakin seuraavan kevään huhtikuulle. Rocambolen kukkavarren leikkaamisesta kertoili jo Ron L. Engeland vuonna 1991, siis täysin neljännesvuosisata sitten,  kirjassaan Growing Great Garlig.  Mitä Engeland ja muut maailman viisaat sanovat pitää tietysti suhteuttaa omiin olosuhteisiin ja omaan kokemukseen. Rocambolen voi leikata tai olla leikkaamatta neljällä eri tavalla. Jokainen menettely jättää raapiin jälkensä ja säilyvyys voi olla eripituinen.

I Kukkavarret nyppäistään pois heti kun ne ilmestyvät tai viimeistään kun ensimmäinen kiehkura on valmis.

II Kukkavarret nyppäistään pois kun kaksi kierrosta on täynnä ja muutama päivä päälle.

III Kukkavarret nyppäistään pois kun Rocambole on tanssinsa tanssinut eli silloin kun kukkavarsi on suoristunut ja alkaa muuttua puumaiseksi.

IV Kukkavarret jätetään leikkaamatta.


Ensimmäinen menettely tuottaa tietenkin kasvattajan pöytään syötäviä kukkavarsia, ja jos viljelmät ovat suurempia niin kiehkuroita voi kyllä antaa kavereillekin. Jos niitä on oikein paljon niin sitten ne menevät kyllä kuumille kiville kun vain vähän nähdään vaivaa ja markkinoidaan. Kun varsi nyppäistään pois jo ensimmäisen kiehkuran jälkeen niin silloin raapi kasvaa todella suureksi ja voidaan Ison venäläisen kohdalla ylittää helposti 150 gramman koko. Ehkä voidaan kolkutella jopa  kahdensadan gramman ”haamurajaakin.” Kukkavarren kasvattaminen loppuunsa vie kasvuvoimaa ja kun se poistetaan varhaisessa vaiheessa niin silloin raapin kynnet kasvavat suuremmiksi. Tuleentuminen on sitten saatava tapahtumaan oikeaan aikaan, ja sadonkorjuu on tehtävä siten että raapin ympärille saadaan lopussa kaksi tai jopa kolme virheetöntä wrapperia. Säilyvyyden kanssa onkin sitten ongelmia. Kuukausi sadonkorjuusta nämä superraapit ovat luovutuskunnossa ja kärsivällinen odottaa täyttä kyspsymistä vielä toisen kuukauden. Kynnet on syötävä kuitenkin viimeistään Pyhäinpäivään tultaessa. Kenelle raapit annetaan, sille on tähdennettävä juuri tätä ajankohtaa.

Toinen ja kolmas menettelytapa takaavat kohtuullisen kokoiset raapit. Ne säilyvät raapit hyvässä kunnossa jopa joulu-tammikuulle saakka. Jos maa on hyvä voidaan saada satagrammaisia yksilöitä varsin helposti. Näistä raapeista saadaan ehkä paras lisäysmateriaali syksyksi. Kolmas menettely on ehkä paras jos haluaa optimoida raapin koon ja säilyvyyden. Taitavalla viljelijällä on tammikuulla vielä varastossaan säkillinen kolmannen menettelytavan Rocambolea. Ja niistä voi kovin tuskainen ja puutteenalainen Rocambolen ystävä maksaa hyvän hinnan; sanotaan tuommoiset 50 euroa kilolta ja ehkä enemmänkin. Sellaista kamaa tullaan noutamaan satojenkin kilometrien päästä.

Neljäs menettely takaa Rocambolelle pitkän säilyvyysajan. Näistä kasveista saadaan myös itusilmuja. Kokonainen neljännen menettelytavan kuivattu ja kokonainen Rocambole-kasvi on herättää varastossa suurta kunnioutusta. Ne ovat niitä raapeja jotka säilyvät syömäkunnossa kevääseen saakka. Mutta kuinka on koon laita? Kaikki voi mennä päälaelleen, ja kysymys on ennen kaikkea maasta josssa Rocambole kasvaa. Jos se on saanut osan oikein hyvästä maasta, niin ei ole mahdotonta nähdä kasvia jossa on 150-grammainen raapi, kypsät ja suuret itusilmut ja monta virheetöntä wrapperia. Siis vielä pääsiäisen aikana voidaan aukaista kaikin puolin virheetön raapi jossa on kuusi 25-grammaista kynttä. Sellaisiakin on nähty ja viimeksi viime syssä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kyse on varmasti siitä miten kasvin hormonit toimivat ja vaikuttavat. Miten Rocambole lopulta ”ajattelee,” siitä emme ehkä koskaan pääse kyllin perille. Että kasvi säilyy kokonaisena mahdollisimman pitkään, sillä on merkitystä. Kaikkein paras ratkaisu on varmasti harjoittaa kaikkia neljää menettelytapaa Rocambole-kasvuryhmän suhteen. Suuret raapit ovat elämän suola ja niiden tuottamisella saa kieltämättä kunniaa. Mutta kaikkia neljää sorttia tarvitaan jo koto-oloissakin.

https://www.youtube.com/watch?v=7erMvROCaSM&list=RD7erMvROCaSM

 

Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.

 

3 kommenttia:

  1. Siellä 1992 paikkeilla kun ihmettelin talvivalkosipulin itusilmuryppään kehittymistä ei minulla ollut hajuakaan mitä se voisi olla. Sitten syksymmällä se selvisi ja oivalsinkin niiden olevan pieniä itusilmuja ja eikun kokeilemaan mitä niistä kehittyy. Meni pari vuotta ja luin ilmeisesti Hyötykasviyhdistyksen jäsenlehdestä, että niitä itusilmuvarsia voi syödä. Samaan aikaan huomasin sen, jotta jos antaa varren päähän tulevan ryppään kasvaa täyteen kokoon niin se pinentää maahan tulevaa sipulia noin kynnen verran. Niillä lajikkeilla joita minulla on ollut en ole huomannut itusilmujen poiston vaikuttavan sipulien säilymiseen. Voi olla niinkin, etten ole vain osannut siihen kiinnittää huomiota. Se on minun havainto jos katkaisee sen kukkavarren kovin varhain niin sipuliosa jää pienemmäksi kuin jos katkaisu tapahtuu silloin kun varsi on kierroksen verran lenkillä.

    Valkosipulilla olen huomannut sellaisen ilmiön jos se kukkavarren muodostuminen on alkanut, mutta yhtään siitä ei ole näkyvissä ja nostat sen sipulin maasta pois muiden mukana kuivumaan varsineen. Niin se kukkavanan kasvaminen jatkuu maastapoiston jälkeen naatissa olevan energian turvin. Tämä ilmiö on ollut kaikilla niillä sipulikannoilla joita minulla on ollut.

    VastaaPoista
  2. terve taas ja kiitos! yleispätevää sääntöä tähän ei varmaan ole. mitä itse nyt aion tehdä on koe jonka kirjaa hyvin ylös. mutta tässä oletuksia:

    I raapi säilyy kynsineen paremmin mitä pitempään kasvi on kokonainen.

    II raapin säilymisen edellytys on myös, varsinkin rocambole-kasvuryhmän kynsilaukkojen suhteen se, että kuivauksen jälkeen on kaksi, mieluummin kolme täydellistä wrapperia eli ehjää kuorta.

    III vaikka kukkavartta ei poisteta ja latvaan tulisi paljon itusilmuja, niin se ei vaikuta välttämättä raapin kokoon. jos maassa on voimaa voi raapi tällaisessa tilanteessa saavuttaa jopa 150 gramman painon. tällaisia raapeja korjasin viimä vuonna. kaiken lisäksi näissä raapeissa oli parhaat wrapperit. kukkavarret poistettiin samaan aikaan kaikista kasveista pl. 5 kasvia. kukkavarrelliset kasvit olivan maassa vielä 4 viikkoa varsinaisen sadonkorjuun jälkeen.

    IV etsivä löytää, mutta kokeileva tietää. tämä meikäläisen koe kynsilaukkavuoden 2015 isoilla venäläisillä päättyy vuoden päästä 2017. käytän siihen 16 raapia koko sadosta, kaikkia neljää ryhmää siis 4 raapia.

    VastaaPoista
  3. tässä terveisiä Filareelta. Filaree on esikoinen kaikkien kynsilaukka-farmien joukossa maailmassa.

    https://www.youtube.com/watch?v=8ALlS-1SM8o

    viesti on tuossa yksinketainen: kun kukkavarsi poistetaan niin kasvi käyttää kaiken energain raapeihin.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.