Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
Kalendis Augustis
Sadonkorjuumietteitäpä hyvinkin. Olisi vain niin paljon raportoitavaa. Kirjoittaa voisi vaikka tämän kuun jokaisena päivänä jotain. Mutta on syytä miettiä ilmaisua tarkkaan ettei mene aivan inflaation puolelle. Yleisesti voidaan sanoa että todella kuuma kesä on saanut aikaan sen että kynsilaukka, mikäli se on käsitelty oikein, on hyvin sokeripitoinen. Tämä tuntuu maussa pehmeytenä ja varsinkin marmoripurppuroissa on todella poikkeuksellinen maku. Kuuma ilma auttaa kuivatuksessa. Ja oikealla käsittelyllä tarkoitetaan sitä että korjattua kynsilaukkaa ei saa pitää auringonvalossa käytännössä yhtään hetkeä.
Yksi vuoden 2018 havaintokohteista josta puhuttiin jo viime talven aikana on kysymys siitä onko koodinimi ”Ornazok” mahdollisesti mutaatio. Ornazok nostetiin maasta tänään ja pitää sanoman että kyllä siltä näyttäisi. Kyse on yhdestä kynnestä lähtöisin olevasta mutaatiosta joka on tuottanut morfologisesti hyvin erikoisen kynsilaukan. Tänään lajike, ja nyt voidaan varmasti puhua lajikkeesta, sai vielä uuden nimenkin kun luonteeltaan vaatimattomampi kynsilaukka-kissa Oliver otti sen omakseen eli pisti röhöttämään keittiön pöydällä olevan nipun päälle. Koodinimi Ornazok jää sitten historiaan ja tämä lajike tunnetaan nyt nimellä Oliver. Asiasta saisi kehitettyä jo nyt vaikka kuinka pitkän stoorin, mutta otetaanpas käyttöön jälleen roomalaiset niin ehkä asia saadaan tiivistettyä tässä vaiheessa olennaisempaan. Ilmaan jää ehkä enemmän kysymyksiä vaan parempi näin.
I Posliinien kasvuryhmän lajike Ornak tuli viljelmälle vuonna 2015 ja sen kasvu ei ole ollut odotetun mukaista. Ornak näyttäisi olevan Posliinien ensimmäisen kasvutavan mukainen lajike eli se tekee vain yhden leijjerin. Siinä on siis vain yksi fertiili lehti johon hankasilmut, siis kynnet syntyvät.
II Syksyllä 2016 maahan laitettujen Ornak-lajikkeen kynsien joukossa on ollut yksi mutatoitunut kynsi jonka jälkeläisistä on nyt kyse. Yksittäisen kasvin kynsien joukossa voi olla todellakin yksi kynsi jonka perimässä on tapahtunut muutos. Maailmalla klassisin esimerkki tällaisesta on vanhalla Filareella Ron L. Engelandin aikana löytynyt ilmiö jossa yksittäisestä Rocambole-kasvuryhmän erään lajikkeen, Punaisen venäläisen, yhdestä kynnestä syntyi uusi lajike joka tänään luokitellaan Aasian purppuroiden kasvuryhmän lajikkeeksi.
III Vuoden 2017 sadonkorjuun yhteydessä yksi Ornak-raapi näytti morfologisesti hyvin erikoiselta. Siinä ei ollut kukkavartta lainkaan ja raapi muistutti jossain määrin sitä mihin olemme tottuneet Artisokkien kasvuryhmän kohdalla. Kyseinen raapi sisälsi peräti 8 kynttä kun Ornakissa niitä on yleensä vain 3-4. Yksi kynsistä oli tuplasti suurempi kuin muut. Kyseiset 8 kynttä koodinimellä ”Ornazok” laitettiin kasvamaan Ornakin viereen kirjastopenkkiin.
IV Kuluneen kesän aikana tehdyt havainnot antoivat odottaa jotain sillä Ornazokin kasvutapa näytti erilaiselta ja se ei tehnyt lainkaan kukkavartta.
V Ornazokin maasta nostamisen jälkeen voitiin todeta että raapit muistuttivat vuoden 2017 emoyksilöä vaikkakin on aihetta epäillä että ainakin yksi viidestä kasvista poikkeea muista neljästä. Se on kooltaan suurempi kuin muut ja se muistuttaa enemmän posliineja. Neljä muuta raapia muistuttavat Silverskinejä.
VI Kasvin kasvutapa kokonaisuudessaan on merkillinen yhdistelmä. Maanpäällinen osa on siro ja muistuttaa Posliinia lehtirunkoineen ollen kuitenkin ainutlaatuinen kaikkiin muihin muiden kasvuryhmien edustajiin verrattuna (Katso alhaalla oleva kuva.). Raapi on kuitenkin hyvin erikoinen ollakseen Posliini. Raapi avataan vasta lokakuun puolivälin jälkeen jolloin kovaniskat on laitettu maahan ja on Artisokkien, Turbaanien ja Silverskinien istutuksen aika.
Linkki DE RE ALLII SATIVIN tietosivuille.
VII Kyse on mitä ilmeisimmin mutaatiosta. Mutaatiot eivät ole harvinaisia niin harvinaisia kuin yleisesti luullaan. Tästä muistutti jo em. Engeland kirjassaan ”Growing Great Garlic.” Mutaatiot yleensä syödään tai niitä ei yksinkertaisesti vain havaita. Pohjoiset ja ankarat kasvuolosuhteet tuottavat todennäköisesti enemmän mutaatioita. Vaikka kyse ollee mutaatioista niin se ei tarkoita sitä että olisi syntynyt jotain uutta ja erinomaista, jotain lajikkeeseen Russian Redstreak verrattavaa.
VIII Mutaatioita on löydetty De Re Allii Sativin koeviljelmällä viiden vuoden aikana ainakin kolme kertaa ja jotkin lajikkeet ovat kokonaisuudessaan ottaneet uuden kasvutavan. Nähtäväksi jää nyt kuvailemamme uuden lajikkeen elinkelpoisuus.
IX Oli lopputulos mikä tahansa niin ilmiö on enemmän kuin mielenkiintoinen. Kynsilaukan perimä on laaja. Toisaalta Posliineilla on hyvin pieni geeni-pooli eli lajikkeiden keskinäinen vaihteluväli ei ole kovin suuri. Kuitenkin ns. Posliinien ryhmään kuuluu kaksi erityyppistä ryhmää pelkästään isoentsyymi-sormenjäljen perusteella. Ornak kuuluu siis kasvutavaltaan aitojen posliinien ryhmään, kun taas esimerkiksi Suomessa paljon jalansijaa saanut Ziema on ns. rocamboiloiva posliini. Rocamboloivalla tarkoitetaan tässä pohjoisissa oloissa kasvin maapäällisen osan suhteen robustimman kasvutavan omaksumista, ja sitä että raapiin tulee kaksi fertiiliä lehteä. Ilmiasu kukkavarren suhteen pysyy kuitenkin Posliineille ominaisena. Eron huomaa jo siinä miten Ziema kasvaa Viron eteläosissa aidon kasvutavan mukaisesti, mutta Suomessa kasvaessaan se muistuttaa Rocambole-ryhmän lajikkeita.
X Niinpä onkin sitten erikoista että Posliinien yhden edustajan ja vieläpä ensimmäisen kasvutavan lajike tuottaa jotain edellä kuvatun kaltaista. Edellä kuvattu Russian Redstreake-tapaus on melkoista geneettistä akrobatiaa, ja nyt nähty Ornakin muuntuminen on vähintään samaa luokkaa. Jos ihmisten keskuudessa tapahtuisi vastaavaa niin voitaisiin tietysti kysyä millaisesta ilmiöstä voisi olla kyse. Enää emme tietyistä korrektiussyistä ryhdy puhumaan ihmisroduista vaan puhumme ns. haploryhmistä. Mutta haploryhmien takana on kuitenkin jotain joka tunnetaan eri ihmisryhminä. Edelleenkin on olemassa afroja ja eskimoita. Että aidon Posliinien kasvutavan kynsilaukka muuttuu yhdessä kasvukierrossa aivan muuksi on aika erikoista. Ihmisten maailmassa olisi kyse siitä, että eskimovanhemmat saisivat aidon afrolapsen tai toisinpäin.
XI Palaamme asiaan viimeistään lokakuun puolivälissä. Silloin raapit avataan ja on aika katsoa millaisia kynsiä ne sisältävät.
Päivä, heinäkuun viimeinen oli tapahtumarikas sillä koeviljelmällä vieraili aivan oikea oopperalaulaja. Hänen esittämäänsä kynsilaukanviljelijän tangoa pääsee ihaileman tietysti päätoimittajan Facebook-sivulla ja myös Facebookin Valkosipuli-ryhmässä. Mutta tähän myös tämän päivän satoa oleva pieni Nocturne. Hyvin se irtoaa vanhasta DDR-vamisteisesta pianosta.