13. elokuuta 2017

Muutamia havaintoja ja Turbaanista tourbilloniin.

Idibus Augustis anno MMXVII

Suomen pääkaupungissa Helsingissä on tänään saatu nauttia hellelukemista ja nyt on luvassa valtaisa ukkosmyrsky. Voi olla että se ei tule kuin marginaalisesti De Re Allii Sativin toimituksen seutukunnille eli Vanhan Suomen tietämille. Kansakunta katselee tietenkin Londoniumin suunnalle sillä siellä käydään tänään yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa miesten Pilumin pituusheiton kilpailu. Vanha Mestarimme Tero Pitkämäki ei pystyne vastaamaan Jyhkeiden teutoni-uroiden hirmuiseen haasteeseen. Mutta pystyvätkö Röhler, Vetter ja Hoffman heittämään yli 85 metriä 34-vuotiaana onkin sitten aivan toinen kysymys.

Tänään De Re Allii Sativin koeviljemällä nousi maasta Siperialaisen vuoden 2015 hyvin elinvoimanen ja terve kanta. Maassa ovat vielä raitapurppurat Kolkjan purppura ja Italian Purple, selvästi hitaimmat kovaniskaiset. Siperialainen kasvoi tänä vuonna parhaimmin mitä koskaan ja nyt liikuttiin jo varmasti kasvun ylärajoilla mitä marmoripurppuroihin tulee. Ylimääräinen viikko maassa söi 1-2 wrapperia, mutta grammoissa voitettiin varmasti noin 10 prosenttia painossa per raapi. Mutta jos korjuu-putsauksen jälkeen on vielä jäljellä isoimmissa raapeissa 5-6 wrapperia niin eipä hätiä. Kirjastopenkissä on vielä muutama Siperialaisen kanta, ja lajikkeita löytyy jotka joutuvat vielä perusteelliseen syyniin mitä kasvuryhmän todennukseen tulee. Tämänvuotinen sadonkorjuu on opettanut paljon, ja syksyn mittaan joistain havainnoista voi porista enemmänkin. Tässä nyt kuitenkin joitain huomioita roomalaisilla ja lyhyesti.

I Lasipurppura on aidoista kovaniskoista aikaisin ja Early Purple on ehkä kaikista aikaisin tuleentuja.

II Turbaanit ovat paljastaneet jotain niiden ympärillä piilevistä salaisuuksista. Turbaanin sprouttaukseen liittyy yksi erikoisuus joka on todennettu. Näyttää myös siltä että jotkin artisokkina pidetyt lajikkeet ovatkin turbaaneja. Ne ovat ottaneet muutaman vuoden jälkeen turbaani-moodin. Tällaisia kameleontteja näyttäisivät olevan mm. Casablanca ja Thermidrome.

III Eräs posliini-lajike teki kolme kukkavartta. Ensimmäinen leikattiin heinäkuun alussa. Sitten se kasvatti kaksi valtavan suurta itusilmua tuottaneet ryppään joka pursusi ulos lehtien välistä. Eikä siinä kaikki; kolmaskin kukkavarsi puski esiin olle samanlainen mitä ensimmäinenkin oli. Kyseessä on lajike nimeltää Tallin. Kaksi jättimäistä itusilmua ovat nyt halkaisijaltaan lähes tuuman. Kaiken tämän lisäksi kyseinen Tallinin raapi on halkaisijaltaan "3””3/16” eli 81 milliä.

IV Amerikkalaisten tekemien kokeiden tulokset tulivat jälleen kerran todistettua todeksi mitä tulee lisäysmateriaalin kokoon ja saatavaan lopputulokseen. Esimerkiksi Rocambole Ljubashan ja Marmorpurppura Siperialaisen suhteen tulokset olivat jopa mykistäviä. Itse Virossa valikoidun Ljubashan lisäymateriaalin joukossa ei ollut yhtään yli 65-grammaista raapia. Nyt sadossa oli ensimmäisen arvion mukaan ainakin yli 110-grammaista raapeja 30 prosenttiä lukumäärästä. Alle 65-grammaisia tulee olemaan vain 10 prosenttia kokonaismäärästä. Ljubashan keskipaino liikkunee 90-gramman tietämillä. Tietenkin arvio on silmämääräinen ja lukemat voivat olla suurempiakin. Vuosien mittaan silmä kuitenkin harjaantuu. Siperialaisen suhteen havainnot ovat samansuuntaisia. Eli mikä on johtopäätös? Tietenkin se, että parasta lisäymateriaalia ovat hieman keskikokoa suuremat kaunismuoiset ja samankokoisia kynsiä sisältävät raapit!

V Paras hyötysuhde viherkoneen ja lopputuloksen suhteen on lasipurppuroilla ja tässäkin Early Purple saa laakerit. Early Purplen viherkone on vain kolmasosa Ison Venäläisen massiivisesta kasvista, mutta se tuottaa raapeja jotka ovat noin 75 prosenttia tuon jättikasvuisen Rocambolen raapien keskipainosta.

VI Ns. Trudenin kynsilaukan arvoitus on ratkeamassa, mutta ensi vuosi tuo lisää varmuutta asiaan. Kyseinen lajike muistuttaa paljon Raitapurppura Italian Purplea. Molemmissa on mm. "lötkyä latvassa "joka liittyy sihen että kun kukkavarsi katkaistaan niin lehdet kasvavat täysin muista kasvuryhmistä poikkeavasti. Katkaistu kukkavarren pää jää pituutta kasvavan suppilon sisään. Tämä ei sitten taas päde toiseen suuremmassa määrin kasvatetttuun Raitapurppuraan eli Kolkjan purppuraan

Sitten viimeisen julkaisun on Ranskanmaalta kantautunut uutinen Jeanne Moreaun poismenosta. Hänhän oli uuden aallon ranskalaisen elokuvan suuria tähtiä ja ikimuistettavin hänen tähdittämistää elokuvista on varmasti Jules et Jim. Tuon elokuvan yksi kohokohta on laulu ”Le tourbillon de la vie.”  Tourbillon… Turbaani… No mikä ettei! Moreaun oma tulkinta on on tietenkin ainoa ja oikea mutta katsokaamme tähän lopuksi kun Vanessa Paradis laulaa sitä yhdessä Moreaun kanssa vuonna 1995. Jonain päivänä ranskalaisetkin tietävät Turbaanien perimmäiset salaisuudet, ja tietenkin sen että Thermidrome omaa kaksi luontoa. Mutta asiaan. "Le tourbillon de la vie.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.