27. tammikuuta 2017

Se on julkimoitu — Filareen vuoden 2017 katalooki.

ante diem VII Kalendas Februarias

Vuoden merkkitapaus on aina tammikuun lähestyessä loppuaan kun kaynsilaukka-farmien esikoinen maailmassa eli Filaree julkaisee vuotuisen katalookinsa. Nyt sen kansi on ensimmäistä kertaa väripainatteinen. Graafikko toki on sama kuin ennenkin eli Jim Anderson, sama mies jonka piirrokset löydämme Engelandin klassikosta ”Growing Great Garlic.”

Nyt on siis aika selailla, ihmetellä ja haavailla. Filareen kuvasto on aina ilmestyessään inspiroinut kaikkia vakavasti otettavia kynsilaukan harrastajia ympäri maailmaa ja niin se tekee nytkin. Joka ei ole ensimmäistä kertaa asialla ei varmasti takerru alkupaminoihin vuoden esipuhetta pitemmälle vaan jatkaa suoraan lajikuvauksiin. Ja niissähän sitten löytyykin vaikka mitä. Tänä vuonna Filaree tarjoaa myytävksi harrastelijoille 115 eri lajiketta.

Pienen sovelletun frekvenssi-analyysin jälkeen voi ihan hyvin päätellä että Filareen kirjastopenkissä lienee tällä hetkellä lähemmäs 300 lajiketta. Filareen periaatteena on tarjota hyvin suosittuja, tunnettuja ja kliseemäisiäkin lajikkeita ja sitten todellisia harvinaisuuksia joita toimitetaan yksittäisille harrastajille vain neljännespaunan verran elikkä käytännössä kaksi raapia. Kynsilaukka, Kalifornian aikainen, jota kasvaa Kalifornian kynsilaukka-kaupungin Gilroyn pelloilla silminkantamattomiin on aina Filareen hinnastossa. Mutta se onkin sitten Filareen Kalifornian aikainen!

Mutta mikä kasvuryhmä onkaan parhaiten edustettuna 115 lajikkeen joukossa. Luonnollisestikin se on artisokka kahdellakymmenellä lajikkeellaan. Seuraavassa kasvuryhmät lajikemäärineen:

Artisokat  20
Turbaanit 16           
Posliinit  16           
Rocambolet 14           
Marmoripurppurat 12       
Kreolit 10               
Silverskinit 10           
Aasialaiset      6               
Aidot raitapurppurat 6       
Lasipurppurat 5  
         

Tällaiset lajike-nimet ovat meillä vielä tuntemattomia: Aomori, Skuri, Maiskij, Khabor, Godfathers Italian, Chopak Mountain, Youghiogheby Purple ja monta muuta… Jotain uuttakin aina löytyy. Mutta miksipä pilata tässä turhalla selittämisellä ja kommentaa-rilla muiden löytöretkeilijä ilo Filareen maailmaan. Oman peedeähvän voi noutaa tästä linkistä, etusivulta ja oikealta puolelta.

Ja loppuun Seattle-laulu.

4 kommenttia:

 1. Ison meren takana asuessa tammikuu kului lueskellessa toinen toistaan paremmin koostettuja siemen- ja taimiluetteloita. Ison samaa kieltä puhuvan talousalueen etuna on isot kotimarkkinat, jossa pienemmätkin ja erikoistuneet puutarhat voivat myydä tuottamaansa kasvien lisäysmäteriaalia laajalle. Kuluttajalla on näin myös paljon enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin täällä Suomessa.
  Filareen kataloogi on kyllä ykkösluokkaa teksteineen ja kuvineen. Harmittaa, kun he eivät voi postittaa istukkaita ja mukuloita USA:n ulkopuolelle. Kynsilaukkojen lisäksi kuolasin noita perunalajikkeita. Yukon Goldeja meillä kasvaa joka vuosi, mutta nuo värilliset ja fingerlin lajikkeet ovat kiehtovia.

  VastaaPoista
 2. kiitos kommentista. kyllähän tuo on melkoinen luomus. mitä jäin kaipaamaan on andersonin vintage-piirros kanteen. jäädään tässä vain odottelemaan aikaa jolloin meillä on suomen filaree.

  VastaaPoista
 3. oma pdf ei avaudu luvatusta paikasta (Kiitos. mielenkiintoista lukea näitä!)

  VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.