24. maaliskuuta 2016

Filareen farmin vuoden 2016 katalogi ”saapui.” vol 2.

Kun puhutaan Filareen kynsilaukka-farmista ollaan tekemisissä sellaisen asian kanssa jollaista ei tietenkään löydy Suomesta. Filareella on nimittäin erityisasema koko maailmassa; se on paikka jossa Ron L. Engeland teki tutkimuksesnsa ja muutti maailmaa tavalla jota emme vielä ymmärrä. Jos joku haluaa tehdä pyhiinvaellusmatkan paikkaan jossa kynsilaukan viljelyä ja olemusta kaikkein hienoiten vaalitaan niin on olemassa vain yksi paikka maailmassa, ja se on Okanogan piirikunnan Filaree Washingtonin osavaltiossa.

Puoli vuosikymmentä sitten Filaree vaihtoi omistajaa Watershine Woodsin jäätyä jäähdyttelemään rankan elämäntyön jälkeen. Watershine on ehkä jäänyt kuuluisan ex-puolisonsa varjoon ja aivan suotta onkin. Engelandista emme paljon tietoa voi netin kautta saada, mutta missä törmäämmekään Watershinen nimeen siellä löydämme puhtaasti kunnioituksen sanoja. Ne orgaaniset viljelijät jotka vannovat aatteen nimeen Washingtonin osavaltiossa tunnustavat Watershinen suureksi mentorikseen. Hänessä on suorastaan suuren alku-äidin karsimaa.

Tässä vaiheessa on syytä pysähtyä yhden asian äärelle ja kysmys kuuluu: ”Mitä amerikkalaiset elikkä Jenkkilän väki” käsittävät ns. orgaanisella maatalous-tuotteella. Tietenkin se on tuotettu ilman väkilannoitteita ja torjunta-aineita ja ns. vanhoja menetelmiä käyttäen. Orgaaniseen tuotteeseen liitetään virheettömyys ja suuri koko, terveellinen ja robusti ulkonäkö. Jos myydään esimerkiksi tätä meidän rakasta kynsilaukkaamme pitää raapin olla trimmattu ja mullan häivääkään ei saa siinä näkyä. Juuret ovat trimmattuja. Luonnonmukaiseen liitetään kynsilaukan kohdalla esteettisyys ja reilu koko. Viljelijät ovat hyvin tarkkoja maineestaan ja epäkuranttia tavaraa ei myydä. Se syödään itse tai annetaan hyville kavereille. Virheellinen tuote hylätään hyvin helposti. Ei siis mitään kikkaraista ja käkkäräistä pikku-raapia.

Filaree sai varhain etulyöntiaseman Yhdysvalloissa sillä he pääsivät markkinoimaan itseään jo kaupallisen internetin aivan ensimmäisinä vuosina. Tänään heillä on asiakkaita jokaisessa maan osavaltiossa. Kynsilaukkaa Filaree tuottaa huikean suurella tuotantoteholla pinta-alaan nähtynä. Kolmen eekkerin (1,2 hehtaaria) alalla he pystyvät tuottamaan 10 000 kilon sadon. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä satokaudelle istutetaan 140 000 kynttä, ja silloin raapin keskipaino on noin 75 grammaa.  Filareen istutuspenkki on leveydeltään kaksi jalkaa ja kolmen eekkerin alueella penkkimetrejä on silloin noin 7000 metriä. Luonnollisestikin vieljely on pitkälle mekanisoitua. Tuottaako farmi sitten prestiisiä onkin jo toinen kysmys.

Kaikkein hämmentävintä asiassa on kuitenkin se, että Filaree tuottaa tänäänkin yli sataa muunnosta kynsilaukkaa, ja heillä on ilmeisesti lajikekirjastossaan ainakin yli 400 muunnosta. Käytännössä heillä on lähes kaikki maailman lajikkeet. Ja kun ottaa huomioon aidoista siemenistä tuotetut kannat niin lukumäärä voi olla vielä suurempi. Filareen vuoden 2016 katalooki tajoaa myyntiin 91 lajiketta. Filaree asettaa yksittäiselle asiakkaalle joitain rajoitteita. Harvinaisempia sortteja saa ostaa vain neljäsosa-paunan määrän kun taas Red Inchellium-artisokkaa (Therador) myydään yksittäiselle asiakkaalle jopa 200 paunaa.

Edellisessä avauksessa asetimme kaksi kysymystä. Kenestä tuli Filareen pehtoori ja hedelmä-divisioonan omistaja. Edellistä avausta pohjustettaessa tuli pienoinen virhe. Watershine pisti tilan myyntiin jo vuonna 2011 ja silloin pehtooriksi tuli J.C.Kauffman joka myös osti Filareen hedelmätarhan. Mitä tapahtui vuosien 2011 ja 2015 välillä, sitä ei nettikään kerro. Joka tapauksessa Filareen pehtoorin paikka oli haussa vuonna 2015. Filareen kynsilaukkaa tuottavan tilan omistaja on kuitenkin Alley Swiss.

Filareen vuoden 2016 katalooki on monella tavoin mestariteos. Tiestysti mikä tahansa katalooki joka on tehty huolella ja kuvitettu niin ylivertaisella tavalla ansaitsee huomion. Kuvittaja on sama henkilö kuin oli jo aikoinaan Ron L. Engelandin aikakauden avaavassa teoksessa ”Growing Great Garlic.” Katalooki on myös kynsilaukan viljelyn oppikirja pienessä mittakaavassa. Ja kuvitus, se on aivan ylivertaista. Se kuvaa myös jotain siitä eetoksesta joka noilla ihmisillä on kynsilaukan suhteen. Sehän on jotain niin mystistä ja maagista kuin vain voi olla. Mitäpä tässä pilaamaan toisten löytöretkeilijän iloa. Menkää ja katsokaa itse. Tässä se vielä on kertana kiellon päälle. Ja jos kertana kiellon päälle jotain Filareesta niin sanotaan se sitten vaikka näin: ”Filareella on esikoisasema kaikkien maailman kynsilaukka-farmien joukossa.”

https://www.filareefarm.com/documents/2016catalogPDF.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=nLNn2YflwNs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.