24. tammikuuta 2016

Kuumaa valkosipulijuomaa. Välimietintö tammi-pakkasten hellitettyä MMXVI-vuonna.

Termistä ”tee” on tullut yleissana monelle lämpimälle juomalle. Rooibos-juomaakin sanotaan yleisesti Rooibos-teeksi. Muuatta kirjaa selatessa tuli mieleen kokeilla kuuman valkosipuli-juoman valmistamista. Kyseessä on luonnollisestikin valkosipulaiheinen kirja ja brittiläistä alkuperää. Briteillä on tapana sotkea juomiinsa sitruunaa ja maitoa joten se resepti sellaisenaan saa olla. Osataan sitä meilläkin.

Useaan talveeni on kuulunut se juoma jota Hesan suuri työläisrunoilija Arvo Turtiainen muisteluksissaan ylistää. Kyse on laakeriteestä, eli juomasta joka on valmistettu hauduttamalla laakerilehtiä kuumassa vedessä. Laakerinlehti antaa voimaa juomaan useammassa haudutuksessa, ja kerran kuumassa haudutettuna se liukenee toisella kerralla jopa haaleaan veteen jos sitä liottaa tarpeeksi pitkään (Tarpeeksi pitkään tarkoittaa tässä yhteydessä enemmän kuin 12 tuntia.). Tuota juomaa Turtiainen muisteli kutsutun nimellä ”spittinki,” ja hän ylistä sitä miten sellaisen sai munkin kera ihan muutamalla pennillä hänen lapsuudessaan kun vielä Autonomisen Suomen aikoja elettiin (Turtiainen syntyi vuonna 1904.).

Tänään Lauantain toivottujen soidessa tuli sitten aika kokeilla kuinka valkosipulijuoma oikein toimii, ja toimiihan se. Tässä vaiheessa on sanottava se, että ihan tavallinen kaupan valkosipuli ei tähän oikein käy vaan saatavilla pitäisi olla vähän enemmän hienostunutta talvivalkosipulia. Sain käsiini erän jotain Virossa viljeltyä talvivalkosipulia. Se voi olla jotain Rocambolea, mutta väkevyys on sitä luokkaa että se voi olla jotain Posliiniakin. Murskatussa posliinissahan on kaikista suurin allisiini-pitoisuus. Jos olisin itse siinä tilanteessa että omaa satoa olisi vielä tässä vaiheessa jäljellä, niin käyttäisin jo tässä vaiheessa vuotta elinkaarensa loppuvaiheessa olevat mehukkaat ja öljyiset Rocambolet tähän tarkoitukseen. Mutta asiaan:

Valkosipuli-hunajapensastee yhdelle tai useammalle

—Haudutus-pallon tai vastaavan säiliön sisältävä lasinen kannu (Tämän juoman valmistaminen on osa juomiseen kuuluvaa nautintoa, ja siksi lasinen pannu on välttämätön esteettisen hyödyn saavuttamiseksi.)

—Kuumaa, vasta kiehunutta vettä
—Kaksi teelusikallista honeybush-rouhetta, siis hunajapensaan lehdistä ja oksista saatua rouhetta
—Kolme pienehköä talvivalkosipulin kynttä. Mieluummin vahvasti allisiini-pitoinen lajike. Paras ja ekonomisin vaihtoehto on jo hieman vanhentunut Rocambole, muukin lajike käy paremman puutteessa.


Valmistamiseen käy saman ohjeistus kuin rynnäkkökiväärin piipun puhdistamiseenkin: ”Odotetaan että piippu on lämmennyt huoneenlämpöiseksi ja sitten puhdistetaan piippu.” Jokainen osaa noista aineista valmistaaa kuumaa juomaa, toimitusta ei ole järkevää lähteä selostamaan vaihe vaiheelta. Uusavuton pyytäköön apua joltain. 112-numeroon soittamista ei kuitenkaan suositella.

Ja miltäs se sitten maistuu? No hyvältäpä tietenkin. Maku muuttuu paremmaksi kun juoma jäähtyy. Valkosipulin öljyisyys tekee juomasta jotenkin jopa ”viinillisen.” Valkosipulin tuoksu on tunnistettava, se tuntuu maussa pitkään. Hunajapensaan rooibosta hennompi maku sopii hyvin valkosipulin vastapariksi, eikä hienostuneisuuskaan kärsi yhtään. Juoma on talveen sopiva ja jos joku haluaa laittaa siihen sitruunanvirkaleen, niin eihän sitä voi kieltää. Hunaja sopii kuvaan, mutta kannattaa muistaa että hunajaan tässä yhteydessä pätee sama kuin valkosipuli-murskaakin. Kovin kuuma vesi hajottaa allisiinin ja hunajan entsyymeistä ja muista tehoaineista ei ole kuumakäsittelyn jälkeen enää mitään hyötyä. Juoma on yksi talven kurioisiteeteista. Juoman kanssa nautittavaksi sopii vaikkapa tumma prosentti-suklaa. Chilillä terästetty seitenkymppinen on oikein hyvä vaihtoehto.

Ja mikäs se välimietintö sitten on? No sanotaan että tänäinen avaus on välimietintö kun TJM-kirjan käsittely on vielä kesken. Tätä kirjoittaessa  jääkiekon SM-liigan kierros tuli valmiiksi. Tapparan pikkukultajello Patrik Laineella ensimmäinen kolmen maalin ilta, ja Kärppien Puljujärvelle tehot 1+1. Ja tietenkin valmistettiin tätä juomaa josta juuri kirjoitettiin. Seuraava kappale ei ollut listalla Lauantain toivotteujen soittolistalla.

https://www.youtube.com/watch?v=nU615FaODCg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Pysythän asiassa ja vain asiassa. Henkilöihin käyviä keskusteluja ei hyväksytä! Kommentit tarkastetaan ja hyväksytään viimeistään 8 tunnin viiveellä.